poniedziałek, 12 września 2022

Azjatycki makaron z sosem i krewetkami

Danie będzie szybkie, smaczne i pożywne, zróbcie i spróbujcie koniecznie.
Lubicie smaki Azji? czy niekoniecznie?, z czym jadacie makaron ryżowy?
Moje danie polecam gorąco.
Makaron ryżowy z krewetkami.

Składniki:
  • 320 g białych surowych krewetek
  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka
  • 10 cm długiej czerwonej papryki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 4 liście limonki kafir
  • 3 - 5 liści curry
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka pasty miso
  • szczypta mielonej kolendry
  • pieprz biały
  • 1 łyżeczka ostrego sosu typu sambal oelek
  • sok z 1/2 limonki
  • garść świeżej kolendry
Przygotowanie dania:
  • Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam, zachowałam 150 ml wody z pod jego gotowania.
  • Krewetki obrałam i podsmażyłam na maśle klarowanym aby były różowe i al'dente, dodałam pokrojony w plasterki czosnek i chwilę jeszcze smażyłam.
  • Na oleju usmażyłam pokrojoną w kostkę szalotkę i starty na tarce imbir, potem dodałam pokrojoną w kosteczkę paprykę i dalej smażyłam.
  • Trawę cytrynową stłukłam nożem i wrzuciłam na patelnię razem z listkami limonki kafir i curry, smażyłam aż zaczęły pachnieć.
  • Pastę miso wymieszałam z wodą z pod gotowania makaronu.
  • Na patelnię wlałam mleczko kokosowe i bulion miso, gotowałam 5 minut.
  • Teraz doprawiłam do smaku solą białym pieprzem oraz kolendrą w proszku a także ostrym sosem a na koniec wlałam sok z limonki.
  • Wrzuciłam makaron na patelnię, wymieszałam i pozostawiłam na 5 minut aby makaron wciągnął płyn.
  • Podałam posypane listkami kolendry z krewetkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Prymule

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger