Danie będzie szybkie, smaczne i pożywne, zróbcie i spróbujcie koniecznie.
Lubicie smaki Azji? czy niekoniecznie?, z czym jadacie makaron ryżowy?
Moje danie polecam gorąco.
Makaron ryżowy z krewetkami.
- 320 g białych surowych krewetek
- 200 g makaronu ryżowego wstążki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 szalotka
- 10 cm długiej czerwonej papryki
- 3 cm korzenia imbiru
- 4 liście limonki kafir
- 3 - 5 liści curry
- 1 źdźbło trawy cytrynowej
- 150 ml mleczka kokosowego
- 150 ml wody
- 1 łyżka pasty miso
- szczypta mielonej kolendry
- pieprz biały
- 1 łyżeczka ostrego sosu typu sambal oelek
- sok z 1/2 limonki
- garść świeżej kolendry
- Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam, zachowałam 150 ml wody z pod jego gotowania.
- Krewetki obrałam i podsmażyłam na maśle klarowanym aby były różowe i al'dente, dodałam pokrojony w plasterki czosnek i chwilę jeszcze smażyłam.
- Na oleju usmażyłam pokrojoną w kostkę szalotkę i starty na tarce imbir, potem dodałam pokrojoną w kosteczkę paprykę i dalej smażyłam.
- Trawę cytrynową stłukłam nożem i wrzuciłam na patelnię razem z listkami limonki kafir i curry, smażyłam aż zaczęły pachnieć.
- Pastę miso wymieszałam z wodą z pod gotowania makaronu.
- Na patelnię wlałam mleczko kokosowe i bulion miso, gotowałam 5 minut.
- Teraz doprawiłam do smaku solą białym pieprzem oraz kolendrą w proszku a także ostrym sosem a na koniec wlałam sok z limonki.
- Wrzuciłam makaron na patelnię, wymieszałam i pozostawiłam na 5 minut aby makaron wciągnął płyn.
- Podałam posypane listkami kolendry z krewetkami.
Przepis własny.
4 komentarze
Bardzo apetycznie danie. Uwielbiam krewetki.
OdpowiedzUsuńSzybko i proasto a jakże smacznie.
UsuńJa bardzo lubię takie smaki. Z przyjemnością spróbuję takiego dania. :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Emilio.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.