Stir fry, szybkie smażenie, intensywne mieszanie, krótkie smażenie.
Wcześniej jednak trzeba sobie podszykować składniki a potem to już błyskawicznie.
Kuskus perłowy ma konsystencję takich małych perłowych koralików, cudnie wygląda w daniach.
Zapraszam do smażenia.
Stir fry z kuskusem.
- 1/2 szklanki perłowego kuskusu
- 1 szklanka wody do kuskusu
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula
- mały brokuł wraz z łodygą
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 1 papryka czerwona szpiczasta
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 - 3 łyżki sosu z limonką - kolendrą i chili
- sól morska
- pieprz czarny
- kiełki rzodkiewki
- Najpierw przygotowałam wszystkie składniki.
- Kuskus zalałam wodą i dodałam szczyptę soli, gotowałam 15 minut.
- Cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paseczki.
- Z brokuła odcięłam łodygę i pokroiłam ją w paseczki, oddzieliłam różyczki.
- Posiekałam szczypiorek i natkę.
- Posiekałam w piórka koper włoski.
- Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i zaczęłam smażenie.
- Najpierw cebula, smażyłam szybko mieszając 1 minutę, dodałam posiekaną łodygę brokuła i koper włoski, smażyłam 2 minuty.
- Teraz papryka i różyczki brokuła, smażyłam podlewając sosem z limonki ok. 5 minut.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Wsypałam natkę, szczypiorek i kuskus, wymieszałam i gotowe.
- Na talerzu posypałam kiełkami rzodkiewki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.