wtorek, 2 sierpnia 2022

Stir fry z perłowym kuskusem

Stir fry, szybkie smażenie, intensywne mieszanie, krótkie smażenie.
Wcześniej jednak trzeba sobie podszykować składniki a potem to już błyskawicznie.
Kuskus perłowy ma konsystencję takich małych perłowych koralików, cudnie wygląda w daniach.
Zapraszam do smażenia.
Stir fry z kuskusem.

Składniki:
  • 1/2 szklanki perłowego kuskusu
  • 1 szklanka wody do kuskusu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula 
  • mały brokuł wraz z łodygą
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 papryka czerwona szpiczasta
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki sosu z limonką - kolendrą i chili
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kiełki rzodkiewki
Przygotowanie dania:
  • Najpierw przygotowałam wszystkie składniki.
  • Kuskus zalałam wodą i dodałam szczyptę soli, gotowałam 15 minut.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paseczki.
  • Z brokuła odcięłam łodygę i pokroiłam ją w paseczki, oddzieliłam różyczki.
  • Posiekałam szczypiorek i natkę.
  • Posiekałam w piórka koper włoski.
  • Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i zaczęłam smażenie.
  • Najpierw cebula, smażyłam szybko mieszając 1 minutę, dodałam posiekaną łodygę brokuła i koper włoski, smażyłam 2 minuty.
  • Teraz papryka i różyczki brokuła, smażyłam podlewając sosem z limonki ok. 5 minut.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Wsypałam natkę, szczypiorek i kuskus, wymieszałam i gotowe.
  • Na talerzu posypałam kiełkami rzodkiewki.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Dwór w Plebance woj. kuj - pom

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger