Nie wiem jak to się stało że do tej pory nie ma na blogu souvlaków czyli greckich szaszłyków.
Nadrabiam czym prędzej bo to pyszne danie, mięso jest kruchutkie i soczyste.
Idealnie smakują razem z sosem tzatzyki.
Souvlaki greckie.
- 2 piersi z kurczaka
- 500 ml wody
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 liście laurowe
- kilka kulek pieprzu czarnego
- 1 papryczka chili
- sól
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka oregano
- oliwa
- Do rondelka wlałam wodę, dodałam miód, sok z cytryny i startą z niej skórkę, dorzuciłam liście laurowe, całe ząbki czosnku, pieprz, oregano, papryczkę i gałązki ziół.
- Całość doprawiłam 1 czubatą łyżeczką soli i zagotowałam.
- Marynatę pozostawiłam do wystudzenia.
- Piersi z kurczaka pokroiłam w długie paski.
- Mięso włożyłam do wystudzonej marynaty i odstawiłam na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie mięso odcedziłam i nadziałam na patyczki do szaszłyków.
- Grillowałam mięso aż powstały na nim charakterystyczne paseczki ciągle je obracając.
- Podałam z sosem tzatziki i chlebkami pita.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.