sobota, 6 sierpnia 2022

Souvlaki drobiowe

Nie wiem jak to się stało że do tej pory nie ma na blogu souvlaków czyli greckich szaszłyków.
Nadrabiam czym prędzej bo to pyszne danie, mięso jest kruchutkie i soczyste.
Idealnie smakują razem z sosem tzatzyki.
Souvlaki greckie.

Składniki: 4 porcje
  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 ml wody
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek pieprzu czarnego
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka oregano
  • oliwa
Przygotowanie souvlaków:
  • Do rondelka wlałam wodę, dodałam miód, sok z cytryny i startą z niej skórkę, dorzuciłam liście laurowe, całe ząbki czosnku, pieprz, oregano, papryczkę i gałązki ziół. 
  • Całość doprawiłam 1 czubatą łyżeczką soli i zagotowałam. 
  • Marynatę pozostawiłam do wystudzenia.
  • Piersi z kurczaka pokroiłam w długie paski.
  • Mięso włożyłam do wystudzonej marynaty i odstawiłam na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie mięso odcedziłam i nadziałam na patyczki do szaszłyków.
  • Grillowałam mięso aż powstały na nim charakterystyczne paseczki ciągle je obracając.
  • Podałam z sosem tzatziki i chlebkami pita.
Smacznego
Przepis kuchni greckiej Marieta Marecka
"Podróże małe i duże"
Różany bukiet

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger