Danie o którym dziś opowiem, musi koniecznie być robione wtedy jak pomidory są na krzakach dojrzałe, pachnące słońcem i mają wtedy inny aromat niż te ze szklarni.
Mają też inny kolor dlatego wybierzcie te najbardziej pachnące i dojrzałe.
Pomysł na danie pochodzi z książki Samiego Tamimi i Tary Wigley "Palestyna".
Można je zajadać same, można podać z makaronem czy ryżem.
To coś pomiędzy dipem a sosem pomidorowym.
Smażone pomidory.
Składniki:- 800 g długich, mięsistych pomidorów Lima
- 90 ml oliwy
- 1 zielona chili
- 8 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 10 g pinioli - dałam orzechy włoskie
- 5 g liści mięty
- 5 g liści natki pietruszki
- sól morska do smaku
- szczypta cukru
- czarny pieprz świeżo mielony
- Pomidory obrałam ze skórki czyli nacięłam przy szypułce na krzyż i sparzyłam, potem obrałam.
- Pokroiłam pomidory, każdy na 6 cząstek albo jak chcecie.
- Posiekałam chili razem z nasionami i dodałam do pomidorów.
- Na patelnię wlałam 3 łyżki oliwy i rozgrzałam ją.
- Dodałam pomidory, chili i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Dodałam także 1 łyżeczkę soli, szczyptę cukru i dużą szczyptę pieprzu.
- Smażyłam ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Pomidory powinny się całkiem rozpaść a sos zgęstnieć.
- Resztę czyli 6 ząbków czosnku pokroiłam w cieniutkie plasterki.
- Na małej patelce rozgrzałam 3 łyżki oliwy i podsmażyłam plasterki czosnku, uważajcie aby się nie spalił.
- Wrzuciłam do czosnku orzechy i smażyłam jeszcze 3 minuty.
- Do gęstych pomidorów dodałam suszoną miętę, wymieszałam.
- Podałam z ryżem posypane natką i miętą, skropione oliwą i posypane czosnkiem z orzechami.
Przepis kuchni palestyńskiej
2 komentarze
Takie danie musi być pyszne. Spróbuję je odtworzyć z mięsistymi bawole serce, które akurat mam. :)
OdpowiedzUsuńBędzie znakomicie, smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.