Idealny sernik na letnie upalne dni do kawy, herbaty czy czystka.
Ja go uwielbiam, kwaskowatość wiśni sprawia że jest w sam raz słodki.
Polecam gorąco.
Sernik straciatella z wiśniami.
Składniki: forma 23 x 23 cm
Spód:
- 150 g biszkoptów
- 50 g mielonych migdałów
- 75 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 500 g sera mascarpone
- 200 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek żelatyny
- 1/2 szklanki wody do żelatyny
- 250 g śmietanki 30 %
- 80 g gorzkiej czekolady
- 50 g erytrytolu
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g śmietanki 30 % do polewy
Wiśnie:
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- Wydrylowane wiśnie włożyłam do rondelka, wsypałam cukier i gotowałam aż puściły sok a potem jeszcze 5 minut.
- Odcedziłam sok a wiśnie wystudziłam.
Przygotowanie spodu:
- Biszkopty zmiksowałam z migdałami i rozpuszczonym masłem.
- Formę wyłożyłam folią spożywczą i wysypałam kruszonkę, ugniotłam, wstawiłam do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
- Żelatynę zalałam wodą i pozostawiłam aby napęczniała.
- Potem podgrzewałam aby się rozpuściła.
- Mascarpone zmiksowałam z jogurtem i erytrytolem na gładką masę.
- Czekoladę posiekałam.
- Śmietanę ubiłam i wmieszałam do sera, ręcznie.
- Na koniec wlałam rozpuszczoną żelatynę delikatnie mieszając.
- 3/4 wiśni wrzuciłam do sera, dodałam posiekaną czekoladę, wymieszałam.
- Masę przelałam do formy na spód, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na godzinę.
Przygotowanie polewy:
- W kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę i wymieszałam ze śmietanką.
- Polałam wystudzony sernik, udekorowałam resztą wiśni.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.