niedziela, 14 sierpnia 2022

Sernik straciatella wiśniowa

Idealny sernik na letnie upalne dni do kawy, herbaty czy czystka.
Ja go uwielbiam, kwaskowatość wiśni sprawia że jest w sam raz słodki.
Polecam gorąco.
Sernik straciatella  z wiśniami.


Składniki: forma 23 x 23 cm
Spód:
  • 150 g biszkoptów
  • 50 g mielonych migdałów
  • 75 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki wody do żelatyny
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 g erytrytolu
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietanki 30 % do polewy
Wiśnie:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie wiśni:
  • Wydrylowane wiśnie włożyłam do rondelka, wsypałam cukier i gotowałam aż puściły sok a potem jeszcze 5 minut.
  • Odcedziłam sok a wiśnie wystudziłam.
Przygotowanie spodu:
  • Biszkopty zmiksowałam z migdałami i rozpuszczonym masłem.
  • Formę wyłożyłam folią spożywczą i wysypałam kruszonkę, ugniotłam, wstawiłam do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
  • Żelatynę zalałam wodą i pozostawiłam aby napęczniała.
  • Potem podgrzewałam aby się rozpuściła.
  • Mascarpone zmiksowałam z jogurtem i erytrytolem na gładką masę.
  • Czekoladę posiekałam.
  • Śmietanę ubiłam i wmieszałam do sera, ręcznie.
  • Na koniec wlałam rozpuszczoną żelatynę delikatnie mieszając.
  • 3/4 wiśni wrzuciłam do sera, dodałam posiekaną czekoladę, wymieszałam.
  • Masę przelałam do formy na spód, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na godzinę.
Przygotowanie polewy:
  • W kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę i wymieszałam ze śmietanką.
  • Polałam wystudzony sernik, udekorowałam resztą wiśni.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.

Smacznego
Przepis z archiwum
"Podróże małe i duże"
 Belgrad

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger