Dziś zapraszam wszystkich na deser ale nie byle jaki.
Jak pewnie już zauważyliście serniki to mój konik i piekę je bardzo często.
Tym razem zapraszam na sernik magiczny, kawowy, kremowy, smakowity a wielbiciele kawy będą zachwyceni.
Natomiast jeśli ktoś za kawą nie przepada jak mój Przemek też zjedzą ze smakiem bo tak się właśnie stało.
Kawa dodaje ciastu wyjątkowości ale nie dominuje w serniku.
Sernik jest prosty w wykonaniu i idealny na rodzinne przyjęcia, rauty ze znajomymi czy na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie.
Użyłam tutaj bardzo aromatycznej kawy Caprissimo mielonej i ziarnistej.
No to co? odpalajcie piekarniki bo pogoda już na to pozwala i pieczemy pyszny sernik kawowy.
Kawę Caprissimo i wiele innych smakołyków, herbatę, sprzęt kuchenny, można zakupić w sklepie Przyjaciele Kawy, zajrzyjcie koniecznie.
Spód:
- 100 g podłużnych biszkoptów
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego zmielonego potrójnie
- 250 g sera ricotta
- 250 g mascarpone
- 6 jaj
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- 100 ml wrzącej wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 300 ml śmietanki 30 %
- 100 g rozpuszczonej białej czekolady
Do dekoracji :
- ziarenka kawy
- 1 łyżeczka kawy mielonej
Spód:
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, spód i boki.
- Biszkopty pokruszyłam palcami tak aby pokryły całe dno.
Przygotowanie masy serowej:
- Zmieliłam twaróg trzykrotnie, można tez użyć sera z wiaderka.
- 3 jaja oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- 3 jaja, 3 żółtka i erytrytol ubiłam na puszystą masę.
- Dodałam mąkę ziemniaczaną, wanilię, zmiksowałam.
- Kawę zalałam wrzącą wodą i odstawiłam do zaparzenia i wystudzenia.
- Teraz dodawałam sery, cały czas miksując, jednak nie za długo, tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodałam kawę wraz z fusami, wymieszałam.
- Pianę z białek dodałam do masy serowej i wymieszałam szpatułką.
- Przelałam masę na spód biszkoptowy.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki blokując je przez zamknięciem drewnianą łyżką i zostawiłam sernik w środku na 30 minut.
- Potem wyjęłam go z piekarnika i całkowicie wystudziłam na blacie kuchennym.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie polewy:
- Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej.
- Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywną pianę i powoli wlewałam wystudzoną czekoladę.
- Dokładnie wymieszałam i przelałam na wierzch zimnego sernika.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny, najlepiej na całą noc.
- Potem to już tylko robimy kawę, kroimy trójkącik deseru i delektujemy się.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.