piątek, 5 sierpnia 2022

Porzeczkowe serniczki w pucharkach

Desery w pucharkach można zrobić szybko aby potem cieszyć siebie i gości pysznym deserem.
Dostałam przecier z czerwonej porzeczki od koleżanki ale możecie go zrobić samemu ze świeżych porzeczek.
Zmiksować porzeczki czerwone i przetrzeć przez sito.
Zapraszam na deser.
Porzeczkowe serniczki w pucharkach.

Składniki:
Kisiel:
  • 1000 ml przecieru z czerwonej porzeczki
  • 80 ml wody
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
  • 500 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżki syropu ryżowego
Dodatkowo:
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka liofilizowanego proszku z owoców acai
  • 1/2 szklanki borówek
Przygotowanie kisielu:
  • Do garnka wlałam przecier porzeczkowy i zagotowałam.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlewałam na gotujący przecier ciągle mieszając.
  • Gotowałam aż masa zgęstniała.
Przygotowanie masy serowej:
  • Do miski przełożyłam mascarpone, wlałam śmietankę i syrop ryżowy, zmiksowałam na gładką, puszystą masę.
Przygotowanie pucharków:
  • Płatki migdałowe podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Teraz złożyłam serniczki i tak: na dno wlałam kisiel, potem masa serowa, płatki migdałowe, borówki i ponownie kisiel, masa serowa, płatki migdałowe a na wierzchu posypałam proszkiem z acai.
  • Wstawiłam do lodówki na min. godzinę.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jaskier olbrzymi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger