Desery w pucharkach można zrobić szybko aby potem cieszyć siebie i gości pysznym deserem.
Dostałam przecier z czerwonej porzeczki od koleżanki ale możecie go zrobić samemu ze świeżych porzeczek.
Zmiksować porzeczki czerwone i przetrzeć przez sito.
Zapraszam na deser.
Porzeczkowe serniczki w pucharkach.
Kisiel:
- 1000 ml przecieru z czerwonej porzeczki
- 80 ml wody
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki syropu ryżowego
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka liofilizowanego proszku z owoców acai
- 1/2 szklanki borówek
- Do garnka wlałam przecier porzeczkowy i zagotowałam.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlewałam na gotujący przecier ciągle mieszając.
- Gotowałam aż masa zgęstniała.
Przygotowanie masy serowej:
- Do miski przełożyłam mascarpone, wlałam śmietankę i syrop ryżowy, zmiksowałam na gładką, puszystą masę.
Przygotowanie pucharków:
- Płatki migdałowe podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Teraz złożyłam serniczki i tak: na dno wlałam kisiel, potem masa serowa, płatki migdałowe, borówki i ponownie kisiel, masa serowa, płatki migdałowe a na wierzchu posypałam proszkiem z acai.
- Wstawiłam do lodówki na min. godzinę.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.