poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Pieczona feta z miodem i sezamem

Od razu, na wstępie napiszę że potrzebna będzie feta oryginalna z mleka owczego, wtedy też danie będzie idealne.
Sery solankowe, śródziemnomorskie nie smakują tak samo.
Upieczona feta jest kremowa, jedwabista, idealna do smarowania na świeżym pieczywku.
Popróbujcie, jest rewelacyjnie a podniebienie się cieszy.
Feta pieczona z sezamem.

Składniki: 2 porcje
  • 1 kostka fety - 150 g
  • 2 łyżki miodu + 1 łyżka
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sól morska 
  • świeży tymianek
Przygotowanie dania:
  • Fetę osuszyłam ręcznikiem i nasmarowałam 2 łyżkami miodu.
  • Potem obtoczyłam fetę w sezamie.
  • Ułożyłam ją w naczyniu do zapiekania, polałam oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Polałam łyżką miodu, posypałam solą.
  • Posypałam listkami tymianku.
  • Gorące naczynie warto postawić na ściereczce gdyż feta szybko stygnie i nie jest już wtedy taka kremowa.
  • Zajadaliśmy dlatego gorącą z bagietką, wyjadając aromatyczną oliwę.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Gerbera

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger