środa, 17 sierpnia 2022

Ogórki kiszone z cytryną po turecku

Ogórki kiszone z cytryną - tureckie sirkesiz limonlu salatalık turşusu.
One są pyszne, smakują obłędnie, są chrupiące, kwaskowe, super.
Robiłam je pierwszy raz w tamtym roku i warto, w tym też robię.
Jak zjemy to robię następne, warto.
Ogórki kiszone z cytryną.


Składniki:
  • 1000 g świeżych bardzo małych ogórków
  • 1000 ml przegotowanej zimnej wody
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała cytryna pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 ziarenko suszonej ciecierzycy
  • sok wyciśnięty z 2 - 3 cytryn

Przygotowanie ogórków:
  • Wyszorowałam cytryny, umyłam ogórki.
  • Ogórki powinny być jednakowej wielkości i ze sprawdzonego źródła.
  • Kiedyś kupiłam na ryneczku bo były ładne a po 2 tygodniach już była zupa w słoiku oprócz brzydkiego zapachu rzecz jasna.
  • Najlepsze by były z własnej działki.
  • Ogórki ustawiłam pionowo w słoiku, powciskałam plastry cytryny i powrzucałam ząbki czosnku, lekko je miażdżąc.
  • Posypałam ogórki solą i wlałam sok z cytryny.
  • Potem wlałam przegotowaną, zimną wodę, wrzuciłam ziarenko ciecierzycy, zakręciłam słoik i wstawiłam do ciemnej szafki na 3 tygodnie.
  • Nie wolno otwierać słoika przez 3 tygodnie, potem można zajadać.
  • Po otwarciu należy przechowywać słoiki z ogórkami w lodówce.

Smacznego
"Podróże male i duże"
Słoneczniki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger