Ogórki kiszone z cytryną - tureckie sirkesiz limonlu salatalık turşusu.
One są pyszne, smakują obłędnie, są chrupiące, kwaskowe, super.
Robiłam je pierwszy raz w tamtym roku i warto, w tym też robię.
Jak zjemy to robię następne, warto.
Ogórki kiszone z cytryną.
Składniki:
- 1000 g świeżych bardzo małych ogórków
- 1000 ml przegotowanej zimnej wody
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 6 ząbków czosnku
- 1 mała cytryna pokrojona na cienkie plasterki
- 1 ziarenko suszonej ciecierzycy
- sok wyciśnięty z 2 - 3 cytryn
Przygotowanie ogórków:
- Wyszorowałam cytryny, umyłam ogórki.
- Ogórki powinny być jednakowej wielkości i ze sprawdzonego źródła.
- Kiedyś kupiłam na ryneczku bo były ładne a po 2 tygodniach już była zupa w słoiku oprócz brzydkiego zapachu rzecz jasna.
- Najlepsze by były z własnej działki.
- Ogórki ustawiłam pionowo w słoiku, powciskałam plastry cytryny i powrzucałam ząbki czosnku, lekko je miażdżąc.
- Posypałam ogórki solą i wlałam sok z cytryny.
- Potem wlałam przegotowaną, zimną wodę, wrzuciłam ziarenko ciecierzycy, zakręciłam słoik i wstawiłam do ciemnej szafki na 3 tygodnie.
- Nie wolno otwierać słoika przez 3 tygodnie, potem można zajadać.
- Po otwarciu należy przechowywać słoiki z ogórkami w lodówce.
2 komentarze
Nie miałam okazji próbować. Zrobię parę słoików na próbę
OdpowiedzUsuńNapisz czy smakowały?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.