niedziela, 21 sierpnia 2022

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami

Kocham ten letni czas gdy sezonowe warzywa są właściwie na wyciągnięcie ręki.
Czy to te korzeniowe czy pomidory, papryka dojrzewające na słońcu i mające tyle aromatu i smaku jak żadne inne ze szklarni.
Dlatego trzeba z nich korzystać ile wlezie.
Dziś na szybko kapusta z dodatkami, przepyszota.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Kapusta z pomidorami.

Składniki:
  • 1/2 dużej główki młodej kapusty 
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 laska cienkiej chudej kiełbasy
  • 1 duży pomidor bawole serce
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru

Przygotowanie kapusty:
  • Kapustę poszatkowałam.
  • Boczek pokroiłam w paski, kiełbasę w talarki.
  • Na patelni, na oliwie podsmażyłam boczek i kiełbasę, zdjęłam z patelni.
  • Potem podsmażyłam poszatkowaną kapustę, jakieś 5 minut, zdjęłam  z patelni.
  • Podsmażyłam teraz pokrojonego w kostkę pomidora i wszystko przełożyłam do garnka, wlałam bulion, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Na koniec dodałam posiekany koperek.
  • Podałam z bułką.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zimorodek

2 komentarze

  1. Uwielbiam młodą (nie średnio wczesną czy późną) kapustę z kiełbaską i pomidorami. W czwartek na targu taką właśnie kupiłam. Tylko jedna z Pań przyjeżdżająca aż z okolic Proszowic, sadzi tę odmianę na początku lipca abyśmy mogli się nią rozkoszować w końcówce sierpnia.
    Serdecznie Cię pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger