Kocham ten letni czas gdy sezonowe warzywa są właściwie na wyciągnięcie ręki.
Czy to te korzeniowe czy pomidory, papryka dojrzewające na słońcu i mające tyle aromatu i smaku jak żadne inne ze szklarni.
Dlatego trzeba z nich korzystać ile wlezie.
Dziś na szybko kapusta z dodatkami, przepyszota.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Kapusta z pomidorami.
- 1/2 dużej główki młodej kapusty
- 200 g boczku wędzonego
- 1 laska cienkiej chudej kiełbasy
- 1 duży pomidor bawole serce
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki bulionu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru
- Kapustę poszatkowałam.
- Boczek pokroiłam w paski, kiełbasę w talarki.
- Na patelni, na oliwie podsmażyłam boczek i kiełbasę, zdjęłam z patelni.
- Potem podsmażyłam poszatkowaną kapustę, jakieś 5 minut, zdjęłam z patelni.
- Podsmażyłam teraz pokrojonego w kostkę pomidora i wszystko przełożyłam do garnka, wlałam bulion, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Gotowałam 10 minut.
- Na koniec dodałam posiekany koperek.
- Podałam z bułką.
Pomysł własny.
2 komentarze
Uwielbiam młodą (nie średnio wczesną czy późną) kapustę z kiełbaską i pomidorami. W czwartek na targu taką właśnie kupiłam. Tylko jedna z Pań przyjeżdżająca aż z okolic Proszowic, sadzi tę odmianę na początku lipca abyśmy mogli się nią rozkoszować w końcówce sierpnia.
OdpowiedzUsuńSerdecznie Cię pozdrawiam:)
Ale super mieć taką zaprzyjaźnioną panią. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.