wtorek, 30 sierpnia 2022

Marchewkowe tzatziki

Najlepsze greckie tzatziki, przepis na nie znajdziecie na blogu a dziś pewna odmiana.
Marchewkowe tzatziki to dip idealny a przepis na nie pochodzi z książki George Calambarisa "Kuchnia grecka".
Jak napisał George tajemnica tego dipu tkwi w czosnku, zobaczcie zresztą sami.
Niech smakuje.
Marchewkowe tzatziki.

Składniki:
  • 250 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka
  • 1 nieobrany ząbek czosnku
  • 200 g marchewki
  • 1/2 łyżeczki płatków soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa extra vergine
  • chlebek do podania

Przygotowanie dania:
  • Jogurt wylałam dzień wcześniej na sito z gazą i pozostawiłam na noc do osączenia.
  • Czosnek owinęłam w folię aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem ok. 15 - 20 minut lub do momentu aż zrobił się miękki.
  • Potem pozostawiłam go do przestygnięcia i wycisnęłam z łupinki.
  • Marchewki wyszorowałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
  • Startą marchewkę posoliłam i poczekałam 5 minut, potem wycisnęłam przez gazę aby osączyć sok - można go wypić.
  • Ok. 75 g osączonego jogurtu wymieszałam z odciśniętą marchewką, roztartym czosnkiem, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny oraz dodatkową łyżką jogurtu naturalnego.
  • Resztę odciśniętego jogurtu można zjeść lub przygotować inny dip.
  • Tzatziki skropiłam oliwą z oliwek i podałam z chlebem razowym.
Smacznego.
Przepis od George Calombaris
"Podróże małe i duże"
Dwór w Sędziejowicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger