Najlepsze greckie tzatziki, przepis na nie znajdziecie na blogu a dziś pewna odmiana.
Marchewkowe tzatziki to dip idealny a przepis na nie pochodzi z książki George Calambarisa "Kuchnia grecka".
Jak napisał George tajemnica tego dipu tkwi w czosnku, zobaczcie zresztą sami.
Niech smakuje.
Marchewkowe tzatziki.
- 250 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka
- 1 nieobrany ząbek czosnku
- 200 g marchewki
- 1/2 łyżeczki płatków soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa extra vergine
- chlebek do podania
- Jogurt wylałam dzień wcześniej na sito z gazą i pozostawiłam na noc do osączenia.
- Czosnek owinęłam w folię aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem ok. 15 - 20 minut lub do momentu aż zrobił się miękki.
- Potem pozostawiłam go do przestygnięcia i wycisnęłam z łupinki.
- Marchewki wyszorowałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Startą marchewkę posoliłam i poczekałam 5 minut, potem wycisnęłam przez gazę aby osączyć sok - można go wypić.
- Ok. 75 g osączonego jogurtu wymieszałam z odciśniętą marchewką, roztartym czosnkiem, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny oraz dodatkową łyżką jogurtu naturalnego.
- Resztę odciśniętego jogurtu można zjeść lub przygotować inny dip.
- Tzatziki skropiłam oliwą z oliwek i podałam z chlebem razowym.
Przepis od George Calombaris
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.