Kimchi to taka koreańska kapusta kiszona, jedzona z wszystkim i do wszystkiego.
Uwielbiam kimchi i zajadamy go często bo jest bardzo zdrowe i smakowite.
Znalazłam jednak na blogu Cztery fajery u Oli przepis na kimchi z ogórków i teraz z Wami się nim dzielę bo jest tego wart.
Przepis taki na szybkie kimchi i przepyszne, popróbujcie koniecznie.
Małosolne ogórki po koreańsku.
- 4 - 6 ogórków gruntowych ok. 500 g
- 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
- 1 mała marchewka
- 2 - 3 cebule dymki - biała i zielona część lub pęczek grubego szczypiorku
Pasta do kimchi:
- 2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru
- 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru
- 1/4 czerwonego jabłka startego na tarce
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- opcjonalnie prażone nasiona sezamu
- Ogórki wraz ze skórką pokroiłam wzdłuż na ćwiartki a potem na kawałki 2 - 3 cm.
- Marchew pokroiłam w słupki długości takiej jak ogórki.
- Na taka samą długość pokroiłam szczypior.
- Jabłko starłam na grubej tarce.
- Ogórki przełożyłam na sito, posypałam równomiernie solą i odstawiłam na 30 minut aby puściły sok.
- Do miski przełożyłam starte jabłko, starty imbir, czosnek, miód, sos rybny i paprykę gochugaru, wymieszałam.
- Osączone ogórki wymieszałam z pastą, potem dodałam marchew i szczypiorek i sezam, ponownie wymieszałam.
- Pojemnik z kimchi zostawiłam na całą noc na blacie kuchenny a potem wstawiłam do lodówki na min. 5 godzin.
- Najlepsze jednak jest następnego dnia.
- Będzie pyszne do tygodnia bo potem zmienia smak na kiszonkę.
- Warto więc przyrządzać mniejsze porcje a częściej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.