poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Chłodnik z marchewką i cebulką

Podczas letnich upalnych dni najlepszym obiadem do podania jest chłodnik.
Czy to będzie gazpacho czy chłodnik litewski czy brzoskwiniowy zawsze powinien być z najlepszej jakości warzyw no i schłodzony.
Wtedy smakuje najlepiej.
Dziś najlepszy, aromatyczny chłodnik z marchewki, tej młodej, pachnącej.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Chłodnik marchewkowy.

Składniki:
  • 600 g gęstego jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • 400 g młodej marchewki
  • 1 młoda cebulka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
Do podania: 
  • tortilla
  • płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

Przygotowanie chłodnika:
  • Cebulę i marchewkę obrałam i wyszorowałam, pokroiłam.
  • Warzywa zalałam 300 ml wody, dodałam jarzynkę bez konserwantów i ugotowałam do miękkości.
  • Na koniec gotowania dodałam płatki migdałowe i rodzynki oraz syrop klonowy i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Potem całość zmiksowałam na gładka masę.
  • Dodałam sól, pieprz biały, sok z pomarańczy oraz jogurt i ponownie zmiksowałam na gładki krem.
  • Doprawiłam do smaku sokiem z cytryny i wychłodziłam w lodówce.
  • Podałam z popieczonymi trójkątami tortilli posypany uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego
Przepis z archiwum
"Podróże małe i duże"
Peonie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger