Pikantny sos idealne współgra z kremowym wnętrzem pierożków i jego zewnętrznym cudnym kolorem.
Do zabarwienia ciasta użyłam zakwasu buraczanego, jest idealny.
Polecam gorąco.
Buraczane pierożki z serem.
Składniki:Ciasto:
- 360 g mąki pszennej T 650 + do podsypywania
- 150 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 80 ml zakwasu buraczanego
Do nadziania:
- 300 g sera koziego - u mnie rolada kozia niedojrzewająca
Sos:
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz biały
- 150 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki startego chrzanu
- kiełki buraka
- Ja robiłam ciasto w malakserze, jeśli robicie ręcznie używajcie na początku do mieszania widelca aby się nie poparzyć.
- Do misy malaksera wsypałam mąkę, sól i wymieszałam.
- Dodawałam powoli wrzącą wodę i kwas buraczany,
- Wyrobiłam ciasto a jak przestygło odstawiłam aby odpoczęło na 10 minut.
Przygotowanie farszu:
- Roladę kozią pokroiłam w plastry.
- Jeśli nie macie niedojrzewającej, dajcie dojrzewającą albo kremowy serek kozi, będzie ok.
Przygotowanie sosu:
- Szalotkę posiekałam i podsmażyłam na maśle.
- Dodałam śmietankę, zagotowałam i gotowałam aż zgęstniała.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a potem dodałam chrzanu.
Przygotowanie pierogów:
- Ciasto cienko rozwałkowałam, w równych odległościach rozłożyłam ser, nakryłam drugim płatem ciasta i wykrawałam krążki foremką - można szklanką.
- Gotowałam pierogi w wodzie z solą od momentu wypłynięcia przez 3 minuty.
- Podałam ravioli na sosie, posypane kiełkami buraka.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.