Jeszcze bób na straganach jest, jeszcze zrobicie ten niesamowity przysmak z bobem.
Ten starszy bób taki jak teraz trzeba pogotować 10 - 15 minut i będzie równie smakowity.
Jeśli ktoś lubi i może jeść bób ze skórką to nawet lepiej.
Jeśli nie to od razu po ugotowaniu i przelaniu zimną wodą trzeba go obrać.
Zapraszam na pyszne danie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Bób z pomidorami.
- 1000 g bobu przed ugotowaniem
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 5 małych ząbków czosnku
- 7 dużych pomidorów śliwkowych
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- natka pietruszki do posypania
- grzanki z bagietki podpieczone z oliwą
- Bób ugotowałam w osolonej wodzie z cukrem, bez przykrycia.
- Gotowałam ok. 10 minut, odcedziłam, przelałam zimną wodą i obrałam.
- Pomidory starłam na tarce o dużych oczkach ze skórką.
- Cebulę i czosnek posiekałam, podsmażyłam na oliwie.
- Teraz dodałam pomidory i smażyłam na dużym ogniu ok. 10 minut.
- Dodałam sól, pieprz, cukier i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam oregano i bazylią.
- Połączyłam z ugotowanym bobem.
- Podałam z grzankami podpieczonymi z oliwą, posypane natką pietruszki.
Przepis własny
4 komentarze
Zawsze jadłam tradycyjnie z solą. Będę musiała kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńZ solą? ale jak?
UsuńPyszna propozycja na danie z bobem. Warto spróbować póki jeszcze jest.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak mówisz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.