wtorek, 16 sierpnia 2022

Bób po japońsku

To bardzo prosty, bardzo szybki przepis na podanie bobu latem, takiego świeżutkiego i pachnącego.
Zimą mrożony też będzie ok, ale latem smakuje jakoś inaczej.
Przepis pochodzi z bloga Facet i Kuchnia.
Bób tak podany smakuje obłędnie.
Zachęcam do spróbowania.
Bób po japońsku.

Składniki:
  • 1000 g surowego bobu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie bobu:
  • Bób ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru.
  • Gotowałam 3 minuty, odcedziłam, ostudziłam w zimnej wodzie i obrałam.
  • W woku rozgrzałam olej i wrzuciłam bób, smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam mirin i sos sojowy, wymieszałam, odparowałam sos i gotowe.
  • Zajadaliśmy od razu.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Inowrocławiu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger