To bardzo prosty, bardzo szybki przepis na podanie bobu latem, takiego świeżutkiego i pachnącego.
Zimą mrożony też będzie ok, ale latem smakuje jakoś inaczej.
Przepis pochodzi z bloga Facet i Kuchnia.
Bób tak podany smakuje obłędnie.
Zachęcam do spróbowania.
Bób po japońsku.
- 1000 g surowego bobu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- Bób ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru.
- Gotowałam 3 minuty, odcedziłam, ostudziłam w zimnej wodzie i obrałam.
- W woku rozgrzałam olej i wrzuciłam bób, smażyłam 3 minuty.
- Dodałam mirin i sos sojowy, wymieszałam, odparowałam sos i gotowe.
- Zajadaliśmy od razu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.