Dzisiaj lekki krem ze szparagów.
Uwielbiam szparagi i w sezonie zajadamy się nimi często.
Teraz przyszedł czas na zupę, którą nie trzeba jeść gorącą, choć można, znakomicie smakuje chłodna.
Zupa krem ze szparagów.
- 1 łyżka oleju
- 500 g szparagów
- 1 duży por
- 800 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz biały
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 - 4 gałązki bazylii
- 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- Szparagi obrałam, odcięłam końcówki, pokroiłam na kawałki, główki odłożyłam na bok.
- Pora oczyściłam i pokroiłam w kostkę.
- Obrałam listki bazylii od gałązek, posiekałam.
- W garnku podsmażyłam pora, potem dodałam szparagi, smażyłam 5 minut.
- Wlałam do garnka bulion i gotowałam 10 minut.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle klarowanym na złoty kolor.
- Pod koniec smażenia dorzuciłam końcówki i smażyłam 3 minuty.
- Posoliłam.
- Pod koniec gotowania dodałam listki bazylii, kurkumę, sól i biały pieprz.
- Zmiksowałam całość na kremową masę, wyłączyłam ogień i dodałam jogurt, wymieszałam.
- Podałam zupę z pieczarkami i podsmażonymi końcówkami szparagów.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.