Przepis na sałatkę zaczerpnęłam ze stories Yotama i chyba wszystko zdążyłam spisać.
Sałatka jest przepyszna, zresztą większość potraw wg Yotama jest majstersztykiem.
Gromadźcie składniki i robimy.
Zielona sałatka.
- 1 pęczek szparagów zielonych - 250 g
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g bobu
- duża garść szpinaku
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 1 szalotka
- sól morska
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z cytryny do smaku
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 1 łyżka sezamu białego
- Najpierw przygotujemy wszystkie warzywa.
- Szparagom najpierw odłamałam zdrewniałe końce a potem pokroiłam na kawałki po skosie.
- Blanszowałam je we wrzącej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam, przelałam zimną wodą i wystudziłam.
- Fasolkę szparagową gotowałam 6 - 8 minut w osolonej wodzie, odcedziłam, wystudziłam.
- Umyłam i osuszyłam szpinak.
- Bób gotowałam w wodzie po fasolce, żeby nie marnować, dodałam tylko szczyptę cukru.
- Bób gotowałam 3 minuty, odcedziłam, wystudziłam i obrałam.
- Paprykę pokroiłam w paseczki, szalotkę w półplasterki, chili posiekałam.
- Sezam podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Wszystkie warzywa włożyłam do dużej miski, skropiłam olejem sezamowym i oliwą, posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam.
- Nałożyłam na talerz i posypałam sezamem.
Przepis Yotam Ottolenghi
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.