Uwielbiam ten sos, zajadam go samego bez żadnych dodatków.
Oczywiście wybornie smakuje z souvlakami czy jako dip do warzyw, czy z wędliną.
On jest po prostu znakomity.
Tym razem zajadałam go z souvlakami.
Polecam gorąco.
Tzatziki.
- 1 duży ogórek
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka octu winnego z białego wina
- sól morska
- pieprz czarny
- 350 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 4 - 5 łyżek oliwy
- Ogórka obrałam ze skórki, starłam na tarce o grubych oczkach i doprawiłam solą i małą łyżeczką octu.
- Odstawiłam aż ogórki puszczą sok.
- W tym czasie utarłam w moździerzu czosnek i stopniowo dolewałam do niego oliwę.
- W miseczce delikatnie wymieszałam ze sobą czosnek z oliwą, jogurt, sól, pieprz i łyżkę octu.
- Ogórki porządnie odcisnęłam z nadmiaru soku i suche dodałam do jogurtu.
- Koperek posiekałam bardzo drobno i dodałam do miski z jogurtem.
- Delikatnie wymieszałam i od razu serwowałam, bo potem pochodzi wodą i staje się rzadszy.
- Skropiłam po wierzchu oliwą.
Przepis kuchni greckiej Marieta Marecka
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.