środa, 13 lipca 2022

Truskawkowe ciasto low carb

Przepis na to ciasto pochodzi od Ani Kolasińskiej.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, puszyste i można je zrobić zarówno z truskawkami tak jak ja lub z innymi owocami.
Spróbujcie a przepadniecie.
Zapomniałam dodać że robi się je bardzo szybciutko.
Ciasto truskawkowe.


Składniki: tortownica 20 cm
  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 1 duża łyżka roztopionego oleju koksowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 - 3 jajka
  • 1 - 2 łyżki syropu klonowego
  • cukier puder z erytrytolu do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Obrałam truskawki i pokroiłam w kostkę.
  • Mleko kokosowe, olej kokosowy, jaja, syrop klonowy, aromat i masło orzechowe wymieszałam dokładnie w jednej misce.
  • W drugiej wymieszałam erytrytol, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Połączyłam zawartość obu misek, zmiksowałam i wrzuciłam truskawki, wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
  • Włożony w ciasto patyczek ma być suchy.
  • Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis od @aniakolasinska
"Podróże małe i duże"
Jesienią

2 komentarze

  1. Istne cudeńko i to w wersji low carb! Jakoś specjalnie się nie ograniczam co do węglowodanów, ale jednak w sezonie kiedy dużo owoców, pożywnych strączków i innych warzyw nie chcę przesadzać z ich ilością :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger