Przepis na to ciasto pochodzi od Ani Kolasińskiej.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, puszyste i można je zrobić zarówno z truskawkami tak jak ja lub z innymi owocami.
Spróbujcie a przepadniecie.
Zapomniałam dodać że robi się je bardzo szybciutko.
Ciasto truskawkowe.
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 200 g truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- 1 duża łyżka roztopionego oleju koksowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 - 3 jajka
- 1 - 2 łyżki syropu klonowego
- cukier puder z erytrytolu do posypania
- Obrałam truskawki i pokroiłam w kostkę.
- Mleko kokosowe, olej kokosowy, jaja, syrop klonowy, aromat i masło orzechowe wymieszałam dokładnie w jednej misce.
- W drugiej wymieszałam erytrytol, mąkę i proszek do pieczenia.
- Połączyłam zawartość obu misek, zmiksowałam i wrzuciłam truskawki, wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Włożony w ciasto patyczek ma być suchy.
- Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Przepis od @aniakolasinska
2 komentarze
Istne cudeńko i to w wersji low carb! Jakoś specjalnie się nie ograniczam co do węglowodanów, ale jednak w sezonie kiedy dużo owoców, pożywnych strączków i innych warzyw nie chcę przesadzać z ich ilością :)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba i warto zadbać o swoje zdrowie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.