W sezonie szparagowym trzeba je jeść bez umiaru, są niskokaloryczne i pełne witamin.
Osobiście wolę szparagi zielone ale białe też smakują obłędnie.
Tutaj w tym daniu są kremowe i przepyszne, polecam.
Ricotty użyłam takiej jak twaróg, z Goliszewa, jest pyszna.
Szparagi z ricottą.
- 1 op. ciasta francuskiego - 375 g
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 500 g białych szparagów
- 240 g sera wiedeńska ricotta
- 8 - 16 plastrów chorizo
- Szparagi obrałam i odłamałam im zdrewniałe końcówki.
- Gotowałam je w wodzie z solą przez 3 minuty, wystudziłam.
- Ciasto francuskie podzieliłam na 8 kwadratów.
- Brzegi każdego kwadratu posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Na każdym kawałku ułożyłam po 4 szparagi, plastry chorizo, pokruszyłam ser, zwinęłam.
- Ułożyłam rolady na blaszce, posmarowałam żółtkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Na talerzu posypałam resztą sera.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.