wtorek, 12 lipca 2022

Szparagi w cieście francuskim z ricottą

W sezonie szparagowym trzeba je jeść bez umiaru, są niskokaloryczne i pełne witamin.
Osobiście wolę szparagi zielone ale białe też smakują obłędnie.
Tutaj w tym daniu są kremowe i przepyszne, polecam.
Ricotty użyłam takiej jak twaróg, z Goliszewa, jest pyszna.
Szparagi z ricottą.

Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego - 375 g
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 500 g białych szparagów
  • 240 g sera wiedeńska ricotta
  • 8 - 16 plastrów chorizo

Przygotowanie dania:
  • Szparagi obrałam i odłamałam im zdrewniałe końcówki.
  • Gotowałam je w wodzie z solą przez 3 minuty, wystudziłam.
  • Ciasto francuskie podzieliłam na 8 kwadratów.
  • Brzegi każdego kwadratu posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Na każdym kawałku ułożyłam po 4 szparagi, plastry chorizo, pokruszyłam ser, zwinęłam.
  • Ułożyłam rolady na blaszce, posmarowałam żółtkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Na talerzu posypałam resztą sera.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Pleszka zwyczajna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger