Serniki uwielbiamy i mam ich na blogu sporo.
Jeśli macie ochotę to zaglądajcie i wybierajcie, jest z czego.
Dziś szybki, równy, mokry, smakowity serniczek z truskawkami.
Zasmakuje każdemu, polecam.
Sernik pochodzi gdzieś z Sardynii i Sycylii.
Sernik z truskawkami.
Spód:
- ok. 150 g ciasteczek amaretto
Masa serowa:
- 300 g mielonego twarogu
- 500 g ricotty
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jaja
- 4 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 140 g rozpuszczonego masła klarowanego
- 250 g śmietany 12 %
Sos:
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasteczka pokruszyłam i wysypałam nimi dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser wymieszałam z ricottą, dodałam cukier i miksowałam aby składniki się połączyły.
- Teraz dodałam jaja, sok z cytryny, wanilię oraz obie mąki, ostudzone masło, zmiksowałam do połączenia składników, nie dłużej.
- Na koniec dodałam śmietanę i delikatnie połączyłam.
- Wylałam masę na spód z ciastek, trzeba lać małym strumieniem i tuż nad ciasteczkami aby nie wypłynęły.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 175 C z termoobiegiem przez 45 minut.
- Potem wyłączyłam grzanie w piekarniku i zostawiłam w środku sernik na 30 - 40 minut.
- Całkiem wystudzony wstawiłam do lodówki na min 2 godziny.
- Truskawki podgrzałam z cukrem pudrem i gotowałam chwilę aż się rozpadły, zmiksowałam.
- Podałam sernik posypany cukrem pudrem z sosem truskawkowym.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.