Takim sernikiem w ciepłe dni nie pogardzi żaden smakosz serników czy truskawek.
Masa jest kremowa z aromatycznymi truskawkami i żelkami z czarnej porzeczki.
Niebo w gębie jak mawiają.
Polecam gorąco bo pracy przy nim mało a przyjemności w zajadaniu dużo.
Sernik truskawkowy.
- 1 galaretka z czarnej porzeczki
- 200 ml wody do galaretki
- 350 g sera z wiaderka - miałam twaróg delikatny President
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36 %
- 1 galaretka przezroczysta winogronowa
- 300 ml wody do galaretki
- 5 łyżek żelatyny
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 250 g truskawek na mus
- 300 g truskawek na wierzch
- Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuściłam w 200 ml wrzącej wody i wylałam do płaskiego naczynia.
- Wstawiłam po wystudzeniu do lodówki aby stężała.
- Potem pokroiłam ją w kostkę.
- Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki wody, potem podgrzałam aby się rozpuściła.
- 250 g truskawek zmiksowałam na papkę.
- Ser zmiksowałam ze śmietaną i mascarpone oraz erytrytolem.
- Na koniec dodałam do sera zmiksowane truskawki.
- Do masy serowo - truskawkowej wlałam cienkim strumieniem ciągle miksując rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
- Potem wrzuciłam galaretki, wymieszałam i wylałam do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
- Wstawiłam do lodówki na 30 minut a potem wyjęłam i ułożyłam na wierzchu truskawki pokrojone na plasterki.
- Wstawiłam ponownie do lodówki na minimum godzinę.
- Galaretkę winogronową rozpuściłam w 300 ml wrzątku i wystudziłam.
- Powoli wlewałam galaretkę na wierzch na 3 razy i wstawiałam do lodówki do stężenia.
- Sernik jeszcze spędził w lodówce 2 godziny.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.