Sałatka jest znakomita, bardzo pożywna i odżywcza.
Warto zajadać na obiad bo wystarczy i nasyci brzuchy.
Wystarczy wszystko podsmażyć, potem polać sosem i zjadamy.
Sałatka z tofu.
Składniki:- 80 g roszponki
- 1 mały bakłażan
- 1 kostka tofu naturalnego - 180 g
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- szczypta kolendry
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju + 2 łyżki oleju + 1 łyżka oleju
- 1 mały kalafior
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól morska
- 2 gałązki oregano
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 ząbek czosnku
- pieprz brazylijski
- sól morska
- 3/4 łyżeczki musztardy
- Tofu pokroiłam w dużą kostkę, włożyłam do miski.
- Dodałam sos sojowy, sos ostrygowy, szczyptę kolendry i wymieszałam, odstawiłam na 5 minut.
- Tofu chłonie smaki jak gąbka.
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam i wymieszałam z kurkumą i szczyptą soli.
- Bakłażana pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam tofu razem z marynatą, jeśli została ze wszystkich stron na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
- Na patelnię wlałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam bakłażana, podsmażałam aż się zrumienił, zdjęłam z patelni.
- Wlałam znowu łyżkę oleju i podsmażyłam kalafiora aż zmiękła i się zrumienił.
- Do niedużego słoiczka wlałam oliwę, ocet, dodałam przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz, sól i musztardę.
- Zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszałam w misce, polałam sosem i jeszcze raz wymieszałam.
Przepis własny
2 komentarze
Chętnie wypróbuję tego przepisu i podam to danie również moim dzieciom.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu ^^
Podaj dzieciom na zdrowie Jenovio. Smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.