Zjedlibyście taką sałatkę na lipcowy obiad?, bo ja bardzo chętnie.
Jest dużo lżej, nie ma stania przy kuchence, jest super.
Sałatka jest pożywna, pachnąca latem i treściwa przez strączki, kurczaka i ser.
Jest pyszna, polecam do wypróbowania.
Sałatka z fasolka szparagową.
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju
- 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 200 g sera Mimolette
- 1 papryczka chili
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 puszka bobu lub szklanka świeżego ugotowanego
- 2 gałązki mięty
- 80 g rukoli
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy
Dodatkowo:
- 8 migdałów
- Czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam oliwę, ocet, musztardę, syrop klonowy, sól i dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie sałatki:
- Migdały posiekałam i podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Kurczaka pokroiłam w paseczki, wymieszałam z sosem ostrygowym i odstawiłam na 5 minut.
- Potem usmażyłam go na oleju aby był soczysty.
- Ser pokroiłam w kosteczkę, odcedziłam bób z zalewy.
- Ugotowałam fasolkę szparagową, posiekałam dymkę ze szczypiorkiem.
- Chili posiekałam drobniutko bez pestek.
- Oderwałam listki mięty od łodyżek.
- Wszystko razem wymieszałam w dużej misce, zalałam sosem i ponownie wymieszałam.
- Rozłożyłam na talerze i posypałam migdałami
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.