czwartek, 7 lipca 2022

Sałatka na ciepło z białym sorgo, szparagami i małżami

Uwielbiam sorgo bo nie dość że jest pyszne to do tego bardzo zdrowe.
Nie podnosi indeksu glikemicznego i dzięki temu jesteśmy długo syci.
Dodatek szparagów i małży to był strzał w dziesiątkę.
Sałatka z białym sorgo.

Składniki:
  • 200 g białego sorgo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 żółta papryka
  • biała część średniego pora
  • 500 g szparagów zielonych
  • 500 g małży - vongoli
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 papryczka chili
Przygotowanie dania:
  • Dzień wcześniej namoczyłam sorgo w dużej ilości zimnej wody na min. 12 godzin.
  • Na drugi dzień odcedziłam je, zalałam świeżą wodą i ugotowałam do miękkości jakieś 20 minut, odcedziłam.
  • Pora pokroiłam w półplasterki, czosnek posiekałam, paprykę pokroiłam w paseczki a papryczkę chili posiekałam bez pestek.
  • Szparagom odłamałam zdrewniałe końce a resztę pokroiłam na kawałki 1 cm, zostawiając główki w całości.
  • Na oliwie podsmażyłam pora, czosnek i papryczkę chili a jak zmiękły dodałam paprykę i szparagi, smażyłam 3 minuty.
  • Teraz wlałam sos sojowy, dodałam sól, pieprz i kozieradkę a na koniec oczyszczone małże.
  • Nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam 3 - 5 minut aby muszle się otworzyły.
  • Wtedy dodałam sorgo, wymieszałam i rozłożyłam na talerze, posypałam posiekaną natką pietruszki.

Sorgo białe
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger