Uwielbiam sorgo bo nie dość że jest pyszne to do tego bardzo zdrowe.
Nie podnosi indeksu glikemicznego i dzięki temu jesteśmy długo syci.
Dodatek szparagów i małży to był strzał w dziesiątkę.
Sałatka z białym sorgo.
- 200 g białego sorgo
- 1 łyżka oliwy
- 1 żółta papryka
- biała część średniego pora
- 500 g szparagów zielonych
- 500 g małży - vongoli
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżka sosu sojowego
- natka pietruszki do posypania
- 1 papryczka chili
- Dzień wcześniej namoczyłam sorgo w dużej ilości zimnej wody na min. 12 godzin.
- Na drugi dzień odcedziłam je, zalałam świeżą wodą i ugotowałam do miękkości jakieś 20 minut, odcedziłam.
- Pora pokroiłam w półplasterki, czosnek posiekałam, paprykę pokroiłam w paseczki a papryczkę chili posiekałam bez pestek.
- Szparagom odłamałam zdrewniałe końce a resztę pokroiłam na kawałki 1 cm, zostawiając główki w całości.
- Na oliwie podsmażyłam pora, czosnek i papryczkę chili a jak zmiękły dodałam paprykę i szparagi, smażyłam 3 minuty.
- Teraz wlałam sos sojowy, dodałam sól, pieprz i kozieradkę a na koniec oczyszczone małże.
- Nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam 3 - 5 minut aby muszle się otworzyły.
- Wtedy dodałam sorgo, wymieszałam i rozłożyłam na talerze, posypałam posiekaną natką pietruszki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.