Przepis na racuchy pochodzi z książki "Palestyna" Samiego Tamimi i Tary Wigley.
Są przepyszne, przecudnej urody, znikają też dość szybko.
Mogą być pyszną przekąską, mogą być przystawką a także lekkim obiadem.
U mnie tak właśnie było.
Racuchy z groszku i szpinaku.
- 150 g młodego szpinaku
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 1/2 kiszonej cytryny
- 1 zielona chili bez pestek
- 100 g ricotty
- 3 jaja
- 45 g skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki za'ataru
- 1/2 łyżeczki chili aleppo w płatkach
- 1/4 łyżeczki mielonego baharatu *
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- 15 g liści mięty
- 15 g liści natki pietruszki
- 15 g liści koperku
- 100 ml oleju słonecznikowego
- sól morska
- pieprz czarny
- cytryna w cząstkach do podania
Sos:
- 300 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka sumaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka oliwy
* Baharat:
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- Wszystkie przyprawy utarłam w moździerzu.
Przygotowanie sosu:
- Wszystkie składniki sosu wymieszałam, dodałam sól do smaku i wstawiłam do lodówki.
Przygotowanie racuchów:
- Szpinak zalałam wrzącą wodą z solą i mieszałam dopóki liście nie zmiękły.
- Potem przelałam go zimną wodą, odcisnęłam, przesuszyłam i posiekałam, odłożyłam na bok.
- Groszek rozmroziłam i zmiksowałam na papkę, dodałam do szpinaku.
- Dodałam pozostałe składniki: wszystkie przyprawy, skrobię, ricottę, posiekaną cytrynę kiszoną, posiekane chili, roztrzepane jaja, sól i pieprz, posiekane zioła, wyrobiłam na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką małe porcje.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam usmażone racuchy na ręczniku papierowym.
- Podałam z sosem i cząstkami cytryny.
Przepis kuchni palestyńskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.