Pyszne, piękne, aromatyczne, pierogi których nie może zabraknąć w letnim menu.
Można oczywiście użyć jagód, wiśni czy brzoskwini, będzie znakomicie.
Do pierogów dorobić odpowiedni sos i smakowite danie na talerzu.
Polecam gorąco.
Dzięki Oli z Cztery fajery za inspiracje.
Pierogi z truskawkami.
- 300g mąki pszennej T 650
- 120 ml wrzącej wody
- 1 małe jajko rozbełtane
- 2 łyżki stołowe oleju
- duża szczypta soli
- około 300 g małych truskawek
- 1 - 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
Sos:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 10 truskawek + do dekoracji
- gałązki tymianku z kwiatkami
- Truskawki zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków.
- Śmietankę ubiłam aby trochę się napowietrzyła, nie na gęsto.
- Dodałam miód, jogurt i truskawki, wymieszałam.
Przygotowanie pierogów:
- Mąkę wsypałam do misy malaksera, dodałam olej, jajko, sól i wymieszałam.
- Teraz wlewałam gorącą wodę i miksowałam aż powstało miękkie i elastyczne ciasto.
- Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i odłożyłam na 30 minut aby odpoczęło.
- Truskawki obrałam.
- Podzieliłam ciasto na trzy porcje i dwie odłożyłam nakrywając miską aby nie wyschło.
- Potem rozwałkowałam cieniutko ciasto na grubość 1 mm.
- Pokroiłam na kwadraty o boku 3 - 4 cm i na każdym kwadraciku nasypałam odrobinę cukru i ułożyłam truskawkę.
- Zlepiałam pakieciki jak na zdjęciu poniżej.
- Potem gotowałam pierogi w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Podałam je z sosem truskawkowym, posypane kwiatkami tymianku i listkami tymianku.
2 komentarze
Bardzo dawno nie jadłam takich. Oj aż się zachciało
OdpowiedzUsuńJeszcze truskawki są więc warto zrobić.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.