czwartek, 14 lipca 2022

Pakieciki z truskawkami - pierogi z truskawkami

Pyszne, piękne, aromatyczne, pierogi których nie może zabraknąć w letnim menu.
Można oczywiście użyć jagód, wiśni czy brzoskwini, będzie znakomicie.
Do pierogów dorobić odpowiedni sos i smakowite danie na talerzu.
Polecam gorąco.
Dzięki Oli z Cztery fajery za inspiracje.
Pierogi z truskawkami.

Składniki:
  • 300g mąki pszennej T 650
  • 120 ml wrzącej wody
  • 1 małe jajko rozbełtane
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • duża szczypta soli
  • około 300 g małych truskawek
  • 1 - 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
Sos:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 10 truskawek + do dekoracji
  • gałązki tymianku z kwiatkami
Przygotowanie sosu:
  • Truskawki zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków.
  • Śmietankę ubiłam aby trochę się napowietrzyła, nie na gęsto.
  • Dodałam miód, jogurt i truskawki, wymieszałam.
Przygotowanie pierogów:
  • Mąkę wsypałam do misy malaksera, dodałam olej, jajko, sól i wymieszałam.
  • Teraz wlewałam gorącą wodę i miksowałam aż powstało miękkie i elastyczne ciasto.
  • Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i odłożyłam na 30 minut aby odpoczęło.
  • Truskawki obrałam.
  • Podzieliłam ciasto na trzy porcje i dwie odłożyłam nakrywając miską aby nie wyschło.
  • Potem rozwałkowałam cieniutko ciasto na grubość 1 mm.
  • Pokroiłam na kwadraty o boku 3 - 4 cm i na każdym kwadraciku nasypałam odrobinę cukru i ułożyłam truskawkę.
  • Zlepiałam pakieciki jak na zdjęciu poniżej.
  • Potem gotowałam pierogi w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Podałam je z sosem truskawkowym, posypane kwiatkami tymianku i listkami tymianku.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pleszka zwyczajna

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger