Na śniadanie omlet ale nie byle jaki omlet, on jest fantastyczny.
Dodatek bobu i botwinki sprawia że smakuje obłędnie i polecam każdemu.
Idealne śniadanie albo letni obiad.
Omlet ziemniaczany z botwinką.
- 3 średnie ziemniaki
- 1 burak z liściami
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól morska
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oleju
- 6 jaj
- listki bazylii cynamonowej
Przygotowanie omletu:
- Posiekałam liście botwiny, burak pokroiłam na ćwierć plasterki.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Cebulkę pokroiłam w piórka, posiekałam szczypiorek.
- Na patelni rozgrzałam masło i olej, podsmażyłam cebulę i buraczka z botwinką.
- Dodałam ziemniaki i sól, curry, kolendrę, smażyłam aż ziemniaki zmiękły, jakieś 6 - 8 minut.
- Potem wrzuciłam bób, wymieszałam.
- Jaja roztrzepałam z solą i wlałam na patelnię, powrzucałam listki bazylii na wierzch i pod przykryciem na małym ogniu smażyłam aż omlet cały się ściął.
- Zajadamy od razu.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.