sobota, 16 lipca 2022

Młoda kapusta z risotto

Jeśli risotto to muszą być koniecznie Włochy a tu nie, moje dzisiejsze danie pochodzi z Grecji.
Przepis na danie znalazłam w książce "Czas na Grecję".
Risotto to moje ulubione danie ale z kapustą to go jeszcze nie jadłam, czas było to nadrobić.
Co się okazało? że jest przepyszne i trzeba by dokładki.
Zaczynamy?
Risotto z młodą kapustą.

Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 250 g ryżu do risotto - miałam arborio
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml wody
  • pieprz czarny
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
Przygotowanie risotta:
  • Kapustę pokroiłam w grubą kostkę, włożyłam do garnka.
  • Dodałam pokrojoną drobno cebulę, sól i paprykę i smażyłam na oleju aż się zrumieniły.
  • Teraz dodałam ryż  i smażyłam 5 minut.
  • Potem wlałam wino, passatę i wodę i gotowałam na dużym ogniu aż ryż wchłonął cały płyn i stał się klejący.
  • Doprawiłam sokiem z cytryny.
  • Podałam posypane natką pietruszki.
Smacznego
Przepis kuchni greckiej
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubiczach Cerkiewnych woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger