Jeśli risotto to muszą być koniecznie Włochy a tu nie, moje dzisiejsze danie pochodzi z Grecji.
Przepis na danie znalazłam w książce "Czas na Grecję".
Risotto to moje ulubione danie ale z kapustą to go jeszcze nie jadłam, czas było to nadrobić.
Co się okazało? że jest przepyszne i trzeba by dokładki.
Zaczynamy?
Risotto z młodą kapustą.
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 250 g ryżu do risotto - miałam arborio
- 400 g passaty pomidorowej
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml wody
- pieprz czarny
- cytryna
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- Kapustę pokroiłam w grubą kostkę, włożyłam do garnka.
- Dodałam pokrojoną drobno cebulę, sól i paprykę i smażyłam na oleju aż się zrumieniły.
- Teraz dodałam ryż i smażyłam 5 minut.
- Potem wlałam wino, passatę i wodę i gotowałam na dużym ogniu aż ryż wchłonął cały płyn i stał się klejący.
- Doprawiłam sokiem z cytryny.
- Podałam posypane natką pietruszki.
Przepis kuchni greckiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.