piątek, 8 lipca 2022

Kmin rzymski - Cuminum cyminum

Kmin rzymski, to przyprawa pochodząca z Egiptu, która - dzięki swoim właściwościom - znalazła szerokie zastosowanie w średniowiecznej Europie, zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni.
Należy do rodziny selerowatych.
Prawdopodobnie pochodzi ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym.
Obecnie kmin rzymski nie rośnie w stanie dzikim, można go spotkać tylko  na plantacjach.
Kmin rzymski nie ma nic wspólnego z naszym rodzimym kminkiem - często jest z nim mylony a to zupełnie inna przyprawa.
Kmin jest bardzo dobrym źródłem żelaza.
Wzmacnia odporność bo ma dużą zawartość wit C i A.
Wspomaga układ trawienny i obniża poziom "złego" cholesterolu.
Obniża poziom cukru we krwi.
Kmin rzymski jest bardzo aromatyczną i pikantną przyprawą, która posiada delikatnie gorzki smak. 
Kumin jest stosowany w kuchni jako przyprawa do różnych potraw. 
Występuje w formie ziaren, jak i zmielonej. 
Jest dostępny jako samodzielna przyprawa, jak również jako składnik mieszanek przypraw, głównie curry, garam masala.
Ciekawostka:
Kosz z nasionami kminu rzymskiego znajdował się w grobowcu faraona Tutenchamona.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger