Należy do rodziny selerowatych.
Prawdopodobnie pochodzi ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym.Obecnie kmin rzymski nie rośnie w stanie dzikim, można go spotkać tylko na plantacjach.Kmin rzymski nie ma nic wspólnego z naszym rodzimym kminkiem - często jest z nim mylony a to zupełnie inna przyprawa.
Kmin jest bardzo dobrym źródłem żelaza.
Kmin jest bardzo dobrym źródłem żelaza.
Wzmacnia odporność bo ma dużą zawartość wit C i A.
Wspomaga układ trawienny i obniża poziom "złego" cholesterolu.
Obniża poziom cukru we krwi.
Kmin rzymski jest bardzo aromatyczną i pikantną przyprawą, która posiada delikatnie gorzki smak.
Kumin jest stosowany w kuchni jako przyprawa do różnych potraw.
Występuje w formie ziaren, jak i zmielonej.
Kosz z nasionami kminu rzymskiego znajdował się w grobowcu faraona Tutenchamona.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.