Jeśli będziecie mieli dość fasolki szparagowej w strączkach polecam kluski z jej udziałem.
Ja zrobiłam z zielonej jednak z żółtej też będzie ok.
Dzieciaki szaleją za takimi kluseczkami.
Popróbujcie koniecznie, zasmakują.
Kluski z fasolki szparagowej.
Składniki:- ok. 500 g zielonej fasolki szparagowej - 2 szklanki pure
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej + do podsypywania
- szczypta soli
- 1 jajo
- bułka tarta
- masło
- Fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie tak aby była bardzo miękka.
- Oczywiście najważniejsze to jest to aby fasolka była bez łyka bo wtedy kluski będą niesmaczne.
- Fasolkę odcedziłam i zmiksowałam na pure, wystudziłam całkowicie.
- Do pure dodałam mąkę, jajo, sól i wyrobiłam szybko ciasto.
- Jeśli się bardzo lepi podsypcie mąką.
- Uformowałam z ciasta wałek i kroiłam jak kopytka.
- Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 5 - 6 minut.
- Masło rozpuściłam na patelce, zasypałam bułką tartą, posoliłam i podsmażyłam.
- Podałam kluski polane bułką tartą z kurczakiem z rożna, pyszności.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.