piątek, 22 lipca 2022

Kalafior po koreańsku z botwinką

Dzisiaj pyszna sałatka, idealna na letnie dni.
Jest przepyszna, zjecie pewnie za dużo - taka uwaga! 😀
Jest aromatyczna, kremowa tekstura buraczków i chrupiący kalafior, nic więcej nie potrzeba a tu jeszcze sos wieńczy dzieło.
Zachęcam do spróbowania.
Kalafior z buraczkami.

Składniki:
  • 1 średni kalafior
Marynata:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu koreańskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • olej arachidowy do smażenia
Sos:
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu ryżowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
Dodatkowo:
  • 2 buraki z botwinką
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju arachidowego
Do podania: 
  • 1 główka sałaty rzymskiej czerwonej 
Przygotowanie sałatki:
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki.
  • Oliwę wymieszałam z sosem koreańskim i mieloną kolendrą i wrzuciłam do marynaty różyczki kalafiora.
  • Natarłam je tak aby całe pokryły się przyprawami.
  • Odstawiłam na 5 minut a potem usmażyłam na oleju arachidowym aż kalafior stał się miękki i rumiany.
  • Buraki i botwinkę umyłam, buraki pokroiłam na plastry, botwinkę posiekałam.
  • Na rozgrzany olej arachidowy wrzuciłam buraki i smażyłam na małym ogniu aż zmiękły, dodałam liście, smażyłam minutę.
  • Na patelnię wlałam ocet balsamiczny, doprawiłam solą i pieprzem, smażyłam aż sos zgęstniał.
  • Składniki na sos wymieszałam a czosnek wcisnęłam.
  • Na talerzu rozłożyłam liście sałaty, na niej kalafiora i buraczki, polałam sosem.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Katedra we Włocławku woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger