Dzisiaj pyszna sałatka, idealna na letnie dni.
Jest przepyszna, zjecie pewnie za dużo - taka uwaga! 😀
Jest aromatyczna, kremowa tekstura buraczków i chrupiący kalafior, nic więcej nie potrzeba a tu jeszcze sos wieńczy dzieło.
Zachęcam do spróbowania.
Kalafior z buraczkami.
- 1 średni kalafior
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu koreańskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- olej arachidowy do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Dodatkowo:
- 2 buraki z botwinką
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka oleju arachidowego
Do podania:
- 1 główka sałaty rzymskiej czerwonej
- Kalafiora podzieliłam na różyczki.
- Oliwę wymieszałam z sosem koreańskim i mieloną kolendrą i wrzuciłam do marynaty różyczki kalafiora.
- Natarłam je tak aby całe pokryły się przyprawami.
- Odstawiłam na 5 minut a potem usmażyłam na oleju arachidowym aż kalafior stał się miękki i rumiany.
- Buraki i botwinkę umyłam, buraki pokroiłam na plastry, botwinkę posiekałam.
- Na rozgrzany olej arachidowy wrzuciłam buraki i smażyłam na małym ogniu aż zmiękły, dodałam liście, smażyłam minutę.
- Na patelnię wlałam ocet balsamiczny, doprawiłam solą i pieprzem, smażyłam aż sos zgęstniał.
- Składniki na sos wymieszałam a czosnek wcisnęłam.
- Na talerzu rozłożyłam liście sałaty, na niej kalafiora i buraczki, polałam sosem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.