Puszyste, lekko piaskowe, kwaskowe od rabarbaru i słodkie od truskawek.
To ciasto to petarda, idealne do kawy, herbaty, czystka czy kubka kakao.
Przepis znalazłam na blogu u FiK, u niego jednak jest to ciasto bezglutenowe a ja pozmieniałam trochę mąki.
Ciasto z owocami.
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej T 650
- 150 g mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 140 g zimnego masła
- 180 g erytrytolu lub cukier kokosowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej T 650
- 60 g mąki kukurydzianej
- 80 g erytrytolu
- 80 g zimnego masła
- Do miski wsypałam mąki, dodałam pokrojone masło i erytrytol i w palcach rozcierałam aż powstała kruszonka, odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
- Obrałam truskawki i pokroiłam na cztery części.
- Rabarbar pokroiłam na plasterki.
- Mąki i proszek do pieczenia przesiałam przez sito.
- Masło zmiksowałam z erytrytolem na puszystą, białą pianę.
- Trzeba to robić na wysokich obrotach.
- Dodawałam po 1 jaju i miksowałam cały czas.
- Każde następne jajo wbijałam kiedy poprzednie połączyło się z masłem.
- Wsypałam mieszankę mąk i zmiksowałam do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto, powciskałam w nie truskawki i rabarbar i na wierzchu rozsypałam kruszonkę.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.