Lato bez ciasta z jagodami to jakieś takie niepełne mi się wydaje.
Jak sama zbierałam jagody w lesie to pamiętam że zaraz po przyjściu z lasu były pierogi z jagodami i ciasto z jagodami.
Jak nazbierałam więcej to i jagodzinaki były i jeszcze zamroziłam i w cukrze włożyłam.
Teraz nie mam kiedy ich zbierać więc kupuję.
Dziś przepyszne ciasto z jagodami, zapraszam.
Jagodowe ciasto.
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 g jagód
- 2 brzoskwinie
- 5 białek
- szczypta soli
- liofilizowany pył z owoców acai
- cukier puder do posypania
- Do miski wsypałam mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i starłam na tarce zimne masło.
- Dodałam także żółtka i rękoma przesypywałam i rozcierałam składniki aż powstała kruszonka.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wysypałam 3/4 kruszonki.
- Na kruszonce wyłożyłam jagody i pokrojone w plastry brzoskwinie.
- Z białek, soli ubiłam sztywną pianę.
- Gdy składniki się połączyły wyłożyłam pianę na jagody.
- Na wierzchu wysypałam resztę kruszonki.
- Ciasto piekłam przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 C.
- Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem i proszkiem z acai.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.