Oglądałam ten przepis na stories na IG na profilu Yotama Ottolenghi.
Starłam się odtworzyć wszystko jak podawał Yotam i mam nadzieję że wszystko zrobiłam jak trzeba.
Smak i aromat przepyszny więc musi być dobrze.
Polecam gorąco, jest pysznie.
Brokuł w sosie.
- 2 średnie brokuły z łodygami
- 1 papryczka chili
- 200 ml cydru jabłkowego
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sól różowa himalajska
- 2 gałązki bazylii
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach
- Odcięłam łodygi brokułów, pokroiłam je w cienki słupki.
- Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.
- Potem odcisnęłam i zalałam 100 ml cydru i odstawiłam na 10 minut.
- Posiekałam papryczkę chili i dodałam do miski z brokułowymi paskami.
- Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam 3 - 5 minut w w odzie z solą i cukrem, odcedziłam.
- I teraz są dwie opcję albo podsmażyć brokułowe różyczki na oliwie albo upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 10 minut.
- Ja podsmażyłam przez 3 minuty.
- Resztę cydru wylałam na patelkę, dodałam cukier, sos sojowy i gotowałam aby odparowało i na patelni został gęsty sos.
- Kmin rzymski uprażyłam na suchej patelni, wsypałam do moździerza i utłukłam.
- Teraz składamy sałatkę: Na talerzu ułożyłam różyczki brokuła, posiekaną łodygę z marynaty, chili z marynaty, polałam sosem, ułożyłam listki bazylii i posypałam kminem.
Inspiracja od Yotam Ottolenghi
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.