niedziela, 17 lipca 2022

Brokuł w cydrowym sosie wg Ottolenghi

Oglądałam ten przepis na stories na IG na profilu Yotama Ottolenghi.
Starłam się odtworzyć wszystko jak podawał Yotam i mam nadzieję że wszystko zrobiłam jak trzeba.
Smak i aromat przepyszny więc musi być dobrze.
Polecam gorąco, jest pysznie.
Brokuł w sosie.

Składniki:
  • 2 średnie brokuły z łodygami
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól różowa himalajska
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach
Przygotowanie brokuła:
  • Odcięłam łodygi brokułów, pokroiłam je w cienki słupki.
  • Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.
  • Potem odcisnęłam i zalałam 100 ml cydru i odstawiłam na 10 minut.
  • Posiekałam papryczkę chili i dodałam do miski z brokułowymi paskami.
  • Brokuła podzieliłam na różyczki i gotowałam 3 - 5 minut w w odzie z solą i cukrem, odcedziłam.
  • I teraz są dwie opcję albo podsmażyć brokułowe różyczki na oliwie albo upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 10 minut.
  • Ja podsmażyłam przez 3 minuty.
  • Resztę cydru wylałam na patelkę, dodałam cukier, sos sojowy i gotowałam aby odparowało i na patelni został gęsty sos.
  • Kmin rzymski uprażyłam na suchej patelni, wsypałam do moździerza i utłukłam.
  • Teraz składamy sałatkę: Na talerzu ułożyłam różyczki brokuła, posiekaną łodygę z marynaty, chili z marynaty, polałam sosem, ułożyłam listki bazylii i posypałam kminem.
Smacznego
Inspiracja od Yotam Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Jezioro Wieleńskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger