niedziela, 24 lipca 2022

Bób po kaszubsku

Przepis na ten przepyszny bób znalazłam na blogu Veganon.
Bób podany z tym pomidorowym sosem to strzał w dziesiątkę.
Smak? spytacie: korzenny, wędzony, dymny, kwaśny, słodki a w środku bób, kremowy i pyszny.
Zróbcie sobie taki, polecam.
Bób po kaszubsku.

Składniki:
  • 1000 g bobu
  • 1 duża cebula
  • 15 wędzonych śliwek bez pestek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 200 g słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie dania:
  • Bób ugotowałam w wodzie z solą i cukrem, odcedziłam, ostudziłam i obrałam.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Śliwki suszone pokroiłam w paski.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i śliwki.
  • Dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, goździki i szczyptę soli.
  • Dusiłam kilka minut.
  • Wyjęłam przyprawy - u mnie w silikonowej poszetce.
  • Koncentrat wymieszałam z 250 ml wody, majerankiem, obiema paprykami i sosem sojowym.
  • Wlałam na patelnię z cebulą, gotowałam 5 minut.
  • Wrzuciłam bób, wymieszałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Dubrovnik - Chorwacja

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger