Przepis na ten przepyszny bób znalazłam na blogu Veganon.
Bób podany z tym pomidorowym sosem to strzał w dziesiątkę.
Smak? spytacie: korzenny, wędzony, dymny, kwaśny, słodki a w środku bób, kremowy i pyszny.
Zróbcie sobie taki, polecam.
Bób po kaszubsku.
- 1000 g bobu
- 1 duża cebula
- 15 wędzonych śliwek bez pestek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 5 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 200 g słoik koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Bób ugotowałam w wodzie z solą i cukrem, odcedziłam, ostudziłam i obrałam.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Śliwki suszone pokroiłam w paski.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i śliwki.
- Dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, goździki i szczyptę soli.
- Dusiłam kilka minut.
- Wyjęłam przyprawy - u mnie w silikonowej poszetce.
- Koncentrat wymieszałam z 250 ml wody, majerankiem, obiema paprykami i sosem sojowym.
- Wlałam na patelnię z cebulą, gotowałam 5 minut.
- Wrzuciłam bób, wymieszałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
2 komentarze
Uwielbiam bób, ale zazwyczaj jem go gotowany solo.
OdpowiedzUsuńClaudio tym razem wypróbuj moją wersję, nie pożałujesz
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.