To jeden z przepisów Nigela Slatera który uwielbiam.
Ziemniaki mają tutaj chrupiącą skórkę i mięciutkie, kremowe wnętrze a orzechy przyjemnie chrupią.
Często je robię jako samodzielne danie, można też jako dodatek do mięsiwa.
Polecam gorąco.
Ziemniaki z orzechami laskowymi.
Składniki:- 500 g małych ziemniaków
- 75 g masła
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 100 g orzechów laskowych
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 żółtka
- Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzałam masło i olej i wrzuciłam ziemniaki aby skwierczały.
- Smażyłam aż się zrumieniły i zmiękły.
- Posiekałam orzechy i wrzuciłam na patelnię, zrumieniłam je.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam posiekany szczypiorek.
- Przełożyłam ziemniaki do 2 naczyń do zapiekania i w każdym na ziemniakach ułożyłam żółtko.
- Wstawiłam do piekarnika pod grill na 3 - 4 minuty aby żółtko się podgrzało ale nie ścięło.
Przepis od Nigel Slater
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.