Takie to ładne, takie to smakowite, dlatego trzeba było upiec ten drożdżowy przysmak.
Nawet niejadkom szpinakowym zasmakuje na pewno.
Wygląda ślicznie i na przyjęcie wśród znajomych, rodziny na pewno zrobi furorę.
Polecam zatem upieczcie koniecznie.
Idealne na dzisiejsze święto dzieciaczków.
Szpinakowy drożdżowy kwiat.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 90 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
Nadzienie:
- 350 g ricotty
- 100 g startego parmezanu
- 350 g szpinaku świeżego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 jajo
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam oliwę, sól i wlałam ciepłą wodę.
- Zarobiłam szybko ciasto.
- Odłożyłam je pod przykryciem na kilka minut.
Przygotowanie farszu:
- Szpinak wrzuciłam na wrzącą wodę, zagotowałam a jak zmiękł odcedziłam i odcisnęłam jak już wystygł.
- Do miski włożyłam ricottę, odciśnięty szpinak, starty na tarce parmezan, dodałam sól i pieprz, dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie szpinakowej gwiazdy:
- Ciasto podzieliłam na dwie części.
- Z każdej uwałkowałam placek, dnem od tortownicy 26 cm wykroiłam koła.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam jeden krążek ciasta.
- Do miseczki ok. 6 cm góra, włożyłam farsz, ugniotłam i przewróciłam do góry nogami na środku placka.
- Wypukałam z miseczki farsz.
- Na obrzeżach ale nie na samym brzegu ułożyłam wałek z farszu.
- Ciasto nie przykryte farszem posmarowałam roztrzepanym żółtkiem.
- Na placku z farszem ułożyłam drugi placek jak na zdjęciu poniżej.
- Przycisnęłam ciasto w miejscach gdzie farszu nie było.
- Widelcem ponaciskałam dookoła placka i dookoła środka.
- Ponacinałam nożem dookoła od brzegu do środka i każdy kawałek skręcałam o 180 C.
- Posmarowałam ciasto z wierzchu żółtkiem.
- Piekłam gwiazdę w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Zajadamy gorące ale i zimne jest super.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.