Dziś jakże odmienna szakszuka od tej tradycyjnej z cebulą, pomidorami i jajami.
Dodałam do niej bakłażana i szparagi a efekt rewelacyjny.
Chrupiące szparagi, kremowy bakłażan i kwaskowate pomidory, efekt? pyszne dania na patelni.
Polecam gorąco.
Szakszuka z bakłażanem i szparagami.
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 średni bakłażan
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 szalotka
- 400 ml pomidorów z puszki Pelatti
- 1 pęczek szparagów - 250 g
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mieszanki curry
- 1.2 łyżeczki płatków jalapeno
- 4 jaja
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 - 3 łyżki rzeżuchy
- Szparagom odłamałam zdrewniałe końce a resztę pokroiłam na kawałki 1 cm.
- Bakłażana pokroiłam w kostkę, szalotkę posiekałam, paprykę pokroiłam w paseczki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i masło, podsmażyłam szalotkę a potem dodałam bakłażany i szparagi.
- Smażyłam aż zmiękły i się lekko przyrumieniły.
- Wtedy wlałam pomidory i dodałam wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku.
- Najpierw dusiłam pod przykrywką aby pomidory się całkiem rozpadły a potem na dużym płomieniu gotowałam bez przykrycia aby sos zgęstniał.
- Wtedy w masie zrobiłam wgłębienia i wlałam do nich jaja.
- Gotowałam jeszcze aż jaja się ścięły, białko zostało ścięte a żółtko płynne.
- Na wierzchu posypałam posiekaną kolendrą i rzeżuchą.
Przepis własny
2 komentarze
Uwielbiam takie żarełko. Chętnie zacznę to gotować. Z bakłażanek ani ze szparagami jeszcze nie jadłam. Ależ to musi być zdrowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu!^^
Zdrowe i pyszne, uwielbiam tak.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.