Uwielbiamy dania kuchni meksykańskiej, czemu więc nie usmażyć ziemniaków w tym stylu.
Są równie pyszne, no nie, są pyszniejsze niż te smażone w głębokim oleju czytaj frytki a do tego królują w kuchni Meksyku.
Polecam gorąco jako dodatek do mięsiwa, albo same zajadajcie.
Ziemniaki po meksykańsku.
Składniki:- 400 g ziemniaków
- 1/2 białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 dojrzały pomidor
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka świeżego
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól morska
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę o boku 1 cm.
- Na patelnię wlałam 1 łyżkę oleju i wrzuciłam ziemniaki.
- Smażyłam aż zmiękły ok. 15 minut.
- Mają być miękkie z chrupiącą skórką.
- Teraz wlałam resztę oleju, dodałam posiekaną cebulę i czosnek, smażyłam 5 minut.
- Dodałam posiekaną papryczkę chili, pomidora pokrojonego w kostkę, kmin, oregano i smażyłam jeszcze 4 - 5 minut.
- Zajadamy od razu albo na zimno jak ktoś tak lubi.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.