piątek, 3 czerwca 2022

Sałatka z rukolą i tofu

Na dobry początek dnia, na śniadanie, na obiad, kiedy dusza zapragnie i zgłodnieje warto sobie taką sałatkę sprawić.
Fasola i kukurydza sprawiają że sałatka jest pożywna i długo nie będziecie głodni.
Polecam gorąco.
Sałatka z rukolą i tofu.
Składniki:
  • 400 g bio tofu
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 średni ogórek bez pestek
  • 1/2 sałaty rzymskiej 
  • 1 puszka - 400 g czarnej fasoli
  • 100 g kukurydzy
  • 1 szalotka
Dressing do marynaty szalotki:
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie szalotki:
  • Szalotkę pokroiłam w półplastry.
  • Sok z cytryny, oliwę, miód i sól z pieprzem wymieszałam i wrzuciłam krążki cebulki.
  • Pozostawiłam na 15 minut aby szalotka się zamarynowała.
Przygotowanie tofu:
  • Pokroiłam tofu w kostkę i wymieszałam z sosem ostrygowym, kolendrą i podsmażyłam na rumiano na oleju, odłożyłam.
Przygotowanie sałatki:
  • Ogórka przekroiłam wzdłuż na połowę i wydrążyłam pestki, pokroiłam w księżyce.
  • Pomidorki poprzekrawałam na połówki.
  • Sałatę rzymską pokroiłam w paski.
  • Osączyłam kukurydzę i fasolę.
  • Wszystkie składniki wraz z marynatą z szalotki wymieszałam w dużej misce.
  • Sałata gotowa.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
O poranku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger