Na dobry początek dnia, na śniadanie, na obiad, kiedy dusza zapragnie i zgłodnieje warto sobie taką sałatkę sprawić.
Fasola i kukurydza sprawiają że sałatka jest pożywna i długo nie będziecie głodni.
Polecam gorąco.
Sałatka z rukolą i tofu.
- 400 g bio tofu
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżka oleju
- 80 g rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek bez pestek
- 1/2 sałaty rzymskiej
- 1 puszka - 400 g czarnej fasoli
- 100 g kukurydzy
- 1 szalotka
Dressing do marynaty szalotki:
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie szalotki:
- Szalotkę pokroiłam w półplastry.
- Sok z cytryny, oliwę, miód i sól z pieprzem wymieszałam i wrzuciłam krążki cebulki.
- Pozostawiłam na 15 minut aby szalotka się zamarynowała.
Przygotowanie tofu:
- Pokroiłam tofu w kostkę i wymieszałam z sosem ostrygowym, kolendrą i podsmażyłam na rumiano na oleju, odłożyłam.
Przygotowanie sałatki:
- Ogórka przekroiłam wzdłuż na połowę i wydrążyłam pestki, pokroiłam w księżyce.
- Pomidorki poprzekrawałam na połówki.
- Sałatę rzymską pokroiłam w paski.
- Osączyłam kukurydzę i fasolę.
- Wszystkie składniki wraz z marynatą z szalotki wymieszałam w dużej misce.
- Sałata gotowa.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.