Zdrowe, pyszne, aromatyczne placki na deser lub śniadanie z aromatycznymi truskaweczkami.
Można je przyrządzić z borówkami, wiśniami czy jagodami, też będzie znakomicie.
Latem taki deser smakuje wyśmienicie, poleca gorąco.
Placki z truskawkami.
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 jajo
- 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki sody
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- Kaszę przelałam na sicie wrzącą wodą, wsypałam do garnka, wlałam 2 szklanki wody i gotowałam 20 minut, po czym wyłączyłam ogień a kasza pod przykryciem dochodziła jeszcze 5 minut.
- Do letniej kaszy wbiłam jaja, dodałam ksylitol, sok z cytryny, mleko, cynamon, kurkumę i imbir, wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąkę i sodę i dokładnie wymieszałam.
- Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się zrumieniły.
- Kilka truskawek zostawiłam do dekoracji a resztę zgniotłam tłuczkiem do mięsa.
- Polałam placki truskawkowym sosem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.