Pysznych pierogów na talerzu nigdy dość.
Tym razem zainspirowała mnie Ian Rybarczyk i zrobiłam pyszne pierogi z kremowym farszem.
Szybkie w wykonaniu, długo nie trzeba stać przy kuchni a pyszny obiad na talerzu zapewni uśmiech zjadaczy.
Pierogi wege.
Ciasto:
- 125 świeżego szpinaku
- 100 ml wody
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 ml wrzątku
Farsz:
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 350 g tofu naturalnego
- 15 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 pęczek natki pietruszki
- Cebulę posiekałam i zrumieniłam na oleju, odstawiłam.
- Natkę pietruszki posiekałam, odstawiłam.
- Tofu zmiksowałam z osączonymi z zalewy pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny na pastę,
- Dodałam tymianek, posiekaną natkę i podsmażona cebulkę, wymieszałam.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszałam.
Przygotowanie ciasta:
- Liście szpinaku zalałam wodą, zagotowałam i zblendowałam.
- Zmieliłam ziarenka lnu.
- W misie malaksera wymieszałam mąki, zmielone siemię, oliwę, sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam wodę szpinakową i wrzątek, zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Rozwałkowałam ciasto na placek grubości 2 - 3 mmm i szklanką wycinałam krążki.
- Na środku każdego krążka nakładałam farsz.
- Zlepiałam pierogi dokładnie aby farsz nie wypłynął w trakcie gotowania.
- Gotowałam pierogi we wrzącej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Podałam skropione oliwą z pomidorów.
Przepis od Ina Rybarczyk
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.