piątek, 17 czerwca 2022

Piankowy jogurtowiec z kruszonką

Leciutki jak chmurka, delikatny, kremowy jogurtowiec.
Smakuje obłędnie i zjecie nie jeden kawałek na raz więc potem trzeba zaplanować spacer.
Dla mnie w smaku przypomina sernik a ponieważ uwielbiam serniki tego zjadłam z apetytem.
Pomysł na jogurtowca znalazłam na YT na kanale Il Rifugio Perfetto.
Jogurtowiec jak sernik.

Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 60 g ksylitolu
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z limonki
Masa jogurtowa:
  • 2 białka
  • 60 g ksylitolu
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki pszennej T 650
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Żółtka utarłam z ksylitolem na puszystą masę.
  • Dodałam masło rozpuszczone i wystudzone, utarłam.
  • Teraz dodałam skórkę z limonki oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Zagniotłam zwarte ciasto.
  • Podzieliłam je na 2 części, każdą zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki na 30 minut.
Przygotowanie masy:
  • Białka ubiłam na sztywną pianę z ksylitolem.
  • Dodałam do białek jogurt i dalej ucierałam.
  • Na koniec wsypałam mąkę i wymieszałam dokładnie.
Przygotowanie jogurtowca:
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Jeden kawałek ciasta wyłożyłam na dnie, tworząc spód.
  • Na ciasto wylałam masę jogurtową a na wierzch na tarce o grubych otworach starłam drugi kawałek ciasta.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Wystudzone ciasto wyjęłam z tortownicy i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis od Il Rifugio Perfetto
"Podróże małe i duże"
Grejpfrut

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger