Leciutki jak chmurka, delikatny, kremowy jogurtowiec.
Smakuje obłędnie i zjecie nie jeden kawałek na raz więc potem trzeba zaplanować spacer.
Dla mnie w smaku przypomina sernik a ponieważ uwielbiam serniki tego zjadłam z apetytem.
Pomysł na jogurtowca znalazłam na YT na kanale Il Rifugio Perfetto.
Jogurtowiec jak sernik.
Ciasto:
- 2 żółtka
- 60 g ksylitolu
- 80 g rozpuszczonego masła
- 200 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z limonki
Masa jogurtowa:
- 2 białka
- 60 g ksylitolu
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
- cukier puder do posypania
- Żółtka utarłam z ksylitolem na puszystą masę.
- Dodałam masło rozpuszczone i wystudzone, utarłam.
- Teraz dodałam skórkę z limonki oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Zagniotłam zwarte ciasto.
- Podzieliłam je na 2 części, każdą zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki na 30 minut.
Przygotowanie masy:
- Białka ubiłam na sztywną pianę z ksylitolem.
- Dodałam do białek jogurt i dalej ucierałam.
- Na koniec wsypałam mąkę i wymieszałam dokładnie.
Przygotowanie jogurtowca:
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Jeden kawałek ciasta wyłożyłam na dnie, tworząc spód.
- Na ciasto wylałam masę jogurtową a na wierzch na tarce o grubych otworach starłam drugi kawałek ciasta.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Wystudzone ciasto wyjęłam z tortownicy i posypałam cukrem pudrem.
Przepis od Il Rifugio Perfetto
8 komentarze
Smacznie wygląda, ale nie wiem czy by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńA czemuż to? nie skończyłaś komentarza Claudio.
UsuńCzy maka moze byc innego typu ? Np 450 do masy serowej
UsuńJasne że tak.
UsuńJaki jogurt ? Taki zwykły naturalny czy grecki ?
UsuńJak napisałam użyłam jogurtu naturalnego nie greckiego.
Usuńerytrol moze byc ?
OdpowiedzUsuńerytrytol może być Anonimie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.