wtorek, 28 czerwca 2022

Moussaka

Grecką moussakę pierwszy raz jadłam właśnie w Grecji, dawno temu.
Teraz oglądając program Mariety Mareckiej "ABC. Kuchnia grecka" sobie o niej przypomniałam.
Moussaka jest przepyszna i warto się nią zainteresować.
Skorzystałam z przepisu Mariety i oto ona jest na moim talerzu.
Moussaka.

Składniki: 4 porcje
  • 750 g mielonej jagnięciny lub chudej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 łyżka miodu
  • duża szczypta cynamonu
  • liść laurowy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa
  • 2 bakłażany
Beszamel:
  • 800 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska 
  • pieprz biały
  • 100 g startego twardego żółtego sera np. Kefalotiri lub parmezanu

Przygotowanie moussaki:
  • Bakłażany pokroiłam wzdłuż na plastry grubości ok. 7 mm.
  • Plastry bakłażana posoliłam i odstawiłam aby sól wyciągnęła wodę z bakłażana a wtedy przepłukałam je i osuszyłam.
  • Osuszone plastry smażyłam na oleju do zrumienienia.
  • Ponownie pozostawiłam do osuszenia.
  • W drugiej patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażyłam posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę a na końcu dodałam mięso.
  • Smażyłam aż mięso się ładnie zrumieniło, ciągle mieszając.
  • Na koniec wlałam wino i ciągle mieszając na sporym ogniu pozwoliłam winu odparować.
  • Pomidory z puszki zmiksowałam i wlałam na patelnię, dodałam cynamon, miód, liść laurowy, koncentrat pomidorowy.
  • Gotowałam 15 - 20 minut aż sos zgęstniał.
  • doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie beszamelu:
  • Masło rozpuściłam w garnku i wsypałam mąkę, zrobiłam jasną zasmażkę.
  • Teraz wlewałam mleko ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki aż powstał gęsty mleczny sos.
  • Doprawiłam sos do smaku solą, pieprzem białym i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Teraz zdjęłam z ognia i wsypywałam starty ser, ciągle mieszając a na koniec żółtka.
Składanie moussaki:
  • Na dnie naczynia do zapiekania na zakładkę ułożyłam plastry bakłażana.
  • Do masy mięsnej dodałam 3 - 4 łyżki beszamelu i wymieszałam.
  • Na bakłażana wylałam masę mięsną, ułożyłam resztę bakłażana, wylałam beszamel.
  • Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam 45 minut.
  • Po upieczeniu moussaka powinna trochę przestygnąć aby wyjąć zgrabny kawałek z formy.
Smacznego.
Przepis od Mariety Mareckiej
"Podróże małe i duże"
Gerbery

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger