Grecką moussakę pierwszy raz jadłam właśnie w Grecji, dawno temu.
Teraz oglądając program Mariety Mareckiej "ABC. Kuchnia grecka" sobie o niej przypomniałam.
Moussaka jest przepyszna i warto się nią zainteresować.
Skorzystałam z przepisu Mariety i oto ona jest na moim talerzu.
Moussaka.
- 750 g mielonej jagnięciny lub chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka miodu
- duża szczypta cynamonu
- liść laurowy
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa
- 2 bakłażany
Beszamel:
- 800 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- sól morska
- pieprz biały
- 100 g startego twardego żółtego sera np. Kefalotiri lub parmezanu
- Bakłażany pokroiłam wzdłuż na plastry grubości ok. 7 mm.
- Plastry bakłażana posoliłam i odstawiłam aby sól wyciągnęła wodę z bakłażana a wtedy przepłukałam je i osuszyłam.
- Osuszone plastry smażyłam na oleju do zrumienienia.
- Ponownie pozostawiłam do osuszenia.
- W drugiej patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażyłam posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę a na końcu dodałam mięso.
- Smażyłam aż mięso się ładnie zrumieniło, ciągle mieszając.
- Na koniec wlałam wino i ciągle mieszając na sporym ogniu pozwoliłam winu odparować.
- Pomidory z puszki zmiksowałam i wlałam na patelnię, dodałam cynamon, miód, liść laurowy, koncentrat pomidorowy.
- Gotowałam 15 - 20 minut aż sos zgęstniał.
- doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie beszamelu:
- Masło rozpuściłam w garnku i wsypałam mąkę, zrobiłam jasną zasmażkę.
- Teraz wlewałam mleko ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki aż powstał gęsty mleczny sos.
- Doprawiłam sos do smaku solą, pieprzem białym i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Teraz zdjęłam z ognia i wsypywałam starty ser, ciągle mieszając a na koniec żółtka.
Składanie moussaki:
- Na dnie naczynia do zapiekania na zakładkę ułożyłam plastry bakłażana.
- Do masy mięsnej dodałam 3 - 4 łyżki beszamelu i wymieszałam.
- Na bakłażana wylałam masę mięsną, ułożyłam resztę bakłażana, wylałam beszamel.
- Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam 45 minut.
- Po upieczeniu moussaka powinna trochę przestygnąć aby wyjąć zgrabny kawałek z formy.
Przepis od Mariety Mareckiej
2 komentarze
Uwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńCieszę się Claudio.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.