sobota, 18 czerwca 2022

Kisiel truskawkowo - miętowy z borówkami

Kto lubi kisiel? ile ja tego zjadłam w szkole, na szybko dolewałam wodę i do przodu.
Ile tam było chemii dowiedziałam się później.
Teraz sama sobie ugotuję kisiel w kilka minut i jest on zdrowy i o takim smaku, o jakim zamarzę.
Zachęcam do gotowania własnych kisielków, owoce do kisielu mogą być mrożone z naszych zapasów bądź sklepowych, tutaj pełna dowolność.
Mogą też być w sezonie świeże.
Kisiel domowy.

Składniki:
  • 250 g truskawek
  • 2 gałązki mięty
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 500 ml wody
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie kisielu:
  • Do garnka wlałam wodę, wsypałam ksylitol, dodałam truskawki i gałązki mięty.
  • Zagotowałam i gotowałam 5 minut.
  • Wyjęłam miętę.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z odrobiną wody i wlałam do gotującego się w garnku kompotu ciągle mieszając.
  • Masa zacznie gęstnieć, więc trzeba mieszać aby nie zrobiły się grudki.
  • Przelałam gorący kisiel do pucharków, dodałam borówki i listki mięty, gotowe.
  • Można jeść na zimno i na ciepło.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Pantofelnik

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger