Przepis na te przepyszne jajka pochodzi z książki "Palestyna" Samiego Tamimi i Tary Wigley.
Tak podane jaja to idealny początek dnia.
Są aromatyczne i przepyszne, polecam do spróbowania.
- 6 jajek
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka za'ataru
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1/2 łyżeczki chili aleppo lub innej chili
- sól morska
- pieprz czarny
- awokado do podania
- Jaja ugotowałam na półtwardo czyli zalałam je gorącą wodą, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 5 minut.
- Natychmiast odlałam wodę i zanurzyłam jaja w zimnej wodzie.
- Przestudzone obrałam ze skorupek.
- Za'atar wymieszałam z sokiem z cytryny i oliwą na kremową emulsję.
- Jaja palcami rozdarłam na nieregularne kawałki i ułożyłam na półmisku żółtkiem ku górze.
- Posypałam solą i pieprzem.
- Skropiłam mieszanką emulsyjną z za'atarem.
- Posiekałam dymkę i szczypior i posypałam danie.
- Na koniec posypałam płatkami chili a podałam z pokrojonym w plastry awokado.
Przepis kuchni palestyńskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.