czwartek, 30 czerwca 2022

Jajka po chińsku

Czy wiecie że małe dzieci w Chinach ucząc się gotowania zaczynają właśnie od tego dania.
Albo że smażone jaja po chińsku są w całych Chinach takie same? różnią się tylko stopniem wysmażenia jaj czy małymi zmianami?
Ja oczywiście nie jestem taka mądra a dowiedziałam się tego wszystkiego u Faceta w kuchni.
Dzięki Rafał za inspiracje.
Smażone jaja po chińsku.

Składniki: 2 duże porcje
  • 8 pomidorów bez skórki pokrojone w ćwiartki
  • 4 łodygi szczypiorku pokrojone na kawałki
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina Shaoxing lub wina sherry
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
Do podania:
  • czarny ryż
Przygotowanie jajek:
  • Pomidory pokroiłam w ćwiartki, szczypiorek na kawałki.
  • Jaja wymieszałam z solą, pieprzem i olejem sezamowym.
  • W woku rozgrzałam 2 łyżki oliwy i wlałam jaja, smażyłam aż się ścięły, zdjęłam na talerz.
  • Teraz dolałam 1 łyżkę oliwy, wrzuciłam pomidory i szczypiorek i smażyłam 10 minut aż się rozpadły.
  • Teraz dodałam cukier, sól, wino, wymieszałam i z powrotem włożyłam jajka.
  • Podgrzewałam jeszcze 2 - 3 minuty i podałam z czarnym ryżem.
Smacznego
Przepis kuchni chińskiej
"Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger