Czy wiecie że małe dzieci w Chinach ucząc się gotowania zaczynają właśnie od tego dania.
Albo że smażone jaja po chińsku są w całych Chinach takie same? różnią się tylko stopniem wysmażenia jaj czy małymi zmianami?
Ja oczywiście nie jestem taka mądra a dowiedziałam się tego wszystkiego u Faceta w kuchni.
Dzięki Rafał za inspiracje.
Smażone jaja po chińsku.
- 8 pomidorów bez skórki pokrojone w ćwiartki
- 4 łodygi szczypiorku pokrojone na kawałki
- 8 jajek
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wina Shaoxing lub wina sherry
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cukru
Do podania:
- Pomidory pokroiłam w ćwiartki, szczypiorek na kawałki.
- Jaja wymieszałam z solą, pieprzem i olejem sezamowym.
- W woku rozgrzałam 2 łyżki oliwy i wlałam jaja, smażyłam aż się ścięły, zdjęłam na talerz.
- Teraz dolałam 1 łyżkę oliwy, wrzuciłam pomidory i szczypiorek i smażyłam 10 minut aż się rozpadły.
- Teraz dodałam cukier, sól, wino, wymieszałam i z powrotem włożyłam jajka.
- Podgrzewałam jeszcze 2 - 3 minuty i podałam z czarnym ryżem.
Przepis kuchni chińskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.