Robiłam już mnóstwo różnych gołąbków i kilka przepisów znajdziecie na blogu.
Gołąbki z czerwonej kapusty robiłam pierwszy raz i powiem szczerze że wyszły wyborne.
Pracy z nimi tyle samo co z tradycyjnymi a dodatkowo cudnie wyglądają na talerzu.
Koniecznie spróbujcie.
Gołąbki z czerwonej kapusty.
- liście czerwonej kapusty
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 łyżka pasty paprykowej słodkiej
- 1 łyżka pasty paprykowej ostrej
- 3 dymki ze szczypiorem
- 1/4 kiszonej cytryny
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej
- pieprz czarny
- sól morska
- 3 łyżki borówki brusznicy
- 1 szklanka bulionu
Do podania:
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżeczka pasty harissa
- Napisałam w składnikach liście kapusty a nie główka bo jak będziecie mieć tak jak ja małe główki to potrzebne będą dwie kapusty.
- Zdejmujemy wierzchnie liście bo te pod spodem są tak poskręcane w czerwonej kapuście że czasami nie da się ich oderwać.
- Będą na surówkę.
- Liście sparzyłam i odcięłam im grube nerwy.
Przygotowanie farszu:
- Kaszę wymieszałam z mięsem mielonym.
- Dodałam obie pasty, posiekaną cytrynę, sól, pieprz i posiekane dymki wraz ze szczypiorem.
- Dokładnie wymieszałam.
- Na przestudzonym liściu kapusty układałam porcję farszu i zawinęłam jak tradycyjny gołąbek, najpierw boczne kawałki a potem w rulon.
- Na dno garnka włożyłam liście kapusty a na nich układałam zawinięte gołąbki.
- Całość zalałam bulionem i posypałam borówką brusznicą - ja miałam z zalewy ale może być mrożona.
- Brusznica ponieważ jest kwaskowa nadaje gołąbkom głębokiego koloru.
- Dusiłam pod przykryciem aż kapusta całkiem zmięknie.
- U mnie trwało to ok. 20 minut bo wcześniej dobrze sparzyłam liście.
- Jogurt wymieszałam z pastą harissa i podałam do gołąbków.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.